gastro postao
Ribollita je svjetski poznata i omiljena toskanska juha od kruha i povrća koja će vas oduševiti jednostavnošću i bogatstvom okusa.
Ovo toskansko varivo radi se u bezbroj različitih verzija, ali osnovu čini nekoliko uvijek istih sastojaka: stari kruh, bijeli grah i jeftino povrće. Ime vuče od riječi "podgrijati“ jer se obično radila s ostacima minestrone juhe. Od uobičajene minestrone razlikuje se utoliko što je puno gušća i što u nju ne ide tjestenina.
Sastojci:
- 4 žlice maslinovog ulja
- crveni luk
- 2 mrkve
- 1 poriluk
- 2 režnja češnjaka
- 400 g pelata
- 1 žlica pasirane rajčice
- pileći temeljac
- sol
- svježe mljeveni papar
- 400 g graha
- 250 g špinata
- 8 kriški ciabatte
- 2 žlice parmezana
Priprema:
- Luk i češnjak oljuštimo i nasjeckamo. Mrkve ogulimo i narežemo na komadiće. Poriluk očistimo i sitno nasjeckamo. Rajčice ocijedimo i nasjeckamo.
- Grah iz konzerve ocijedimo i isperemo. Špinat operemo i usitnimo.
- U loncu popržimo luk, mrkvu i poriluk na slaboj vatri. Dodamo češnjak i pržimo jednu minutu, pa rajčicu, pire od rajčice i temeljac. Posolimo i popaprimo prema ukusu. Povrće lagano zalijevamo pilećim temeljcem.
- Polovicu graha zgnječimo vilicom i stavimo u lonac. Pustimo da zavre, pa smanjimo vatru. Ostavimo da lagano ključa 30 minuta.
- Dodamo preostali grah i špinat. Pustimo da lagano vrije još 30 minuta. Kruh popržimo dok ne dobije zlatnu boju, stavimo dva komada u svaku zdjelicu za juhu i poškropimo maslinovim uljem.
Za posluživanje ulijemo juhu u zdjele, pospemo ribanim parmezanom i poškropimo s još malo maslinova ulja.