Recepti 22. kolovoza 2016.

Minestrone: Bogatstvo povrća u superukusnoj juhi

Gusta povrtna juha
gastro postao gastro.24sata.hr
Talijanska gusta juha od povrća i tjestenine poznatija je kao minestrone. Idealna okrijepa nakon povratka s godišnjeg odmora ili u bilo kojoj drugoj prilici!

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 351

Potrebno vam je

  • 100 g grah, bijeli
  • 2 žlica ulje maslinovo
  • 2 kom celer, korijen
  • 2 kom mrkva, crvena
  • 1 kom luk ,crveni
  • 400 g pelati
  • 7.50 dl pileći temeljac
  • 60 g tjestenina bez jaja
  • 4 žlica peršin, list
  • 40 g parmezan
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Priprema

  1. U veliku zdjelu stavimo grah, prelijemo hladnom vodom i ostavimo da se namače najmanje 6 sati.
  2. Celer i luk očistimo i sitno nasjeckamo. Mrkve ogulimo i narežemo na kolutiće. Rajčice ocijedimo i narežemo na komadiće.
  3. Ocijedimo grah, stavimo ga u veliki lonac i prelijemo hladnom vodom. Pustimo da zavre. Lagano kuhamo 10 minuta, pa potpuno smanjimo vatru. Djelomično poklopimo lonac i ostavimo da lagano ključa oko 1 sat. Dobro ocijedimo i odložimo.
  4. Na vatri srednje jačine zagrijemo ulje. Dodamo celer, mrkve i luk te pržimo, miješajući, 5 minuta. Umiješamo grah, rajčice s njihovim sokom, pileći ili povrtni temeljac, pa prema ukusu posolimo i popaprimo. Miješamo dok ne zavre, poklopimo i ostavimo da lagano ključa 20 minuta.
  5. Uspemo tjesteninu i kuhamo na laganoj vatri još 10 – 15 minuta. Umiješamo peršin i polovicu ribanog parmezana, a zatim začine. Poslužimo.

Izvor "Kuhinje svijeta - Talijanska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.