gastro postao
Talijanska gusta juha od povrća i tjestenine poznatija je kao minestrone. Idealna okrijepa nakon povratka s godišnjeg odmora ili u bilo kojoj drugoj prilici!
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 351
Potrebno vam je
- 100 g grah, bijeli
- 2 žlica ulje maslinovo
- 2 kom celer, korijen
- 2 kom mrkva, crvena
- 1 kom luk ,crveni
- 400 g pelati
- 7.50 dl pileći temeljac
- 60 g tjestenina bez jaja
- 4 žlica peršin, list
- 40 g parmezan
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema
- U veliku zdjelu stavimo grah, prelijemo hladnom vodom i ostavimo da se namače najmanje 6 sati.
- Celer i luk očistimo i sitno nasjeckamo. Mrkve ogulimo i narežemo na kolutiće. Rajčice ocijedimo i narežemo na komadiće.
- Ocijedimo grah, stavimo ga u veliki lonac i prelijemo hladnom vodom. Pustimo da zavre. Lagano kuhamo 10 minuta, pa potpuno smanjimo vatru. Djelomično poklopimo lonac i ostavimo da lagano ključa oko 1 sat. Dobro ocijedimo i odložimo.
- Na vatri srednje jačine zagrijemo ulje. Dodamo celer, mrkve i luk te pržimo, miješajući, 5 minuta. Umiješamo grah, rajčice s njihovim sokom, pileći ili povrtni temeljac, pa prema ukusu posolimo i popaprimo. Miješamo dok ne zavre, poklopimo i ostavimo da lagano ključa 20 minuta.
- Uspemo tjesteninu i kuhamo na laganoj vatri još 10 – 15 minuta. Umiješamo peršin i polovicu ribanog parmezana, a zatim začine. Poslužimo.
Izvor "Kuhinje svijeta - Talijanska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata