Ništa ne krijepi toliko kao dobra, topla juha u ove prohladne dane, zar ne? No, jesi li ikad pokušao/la začiniti je hrenom, odnosno posebnom mješavinom u kojoj je glavna zvijezda hren? Hren je nezaobilazni dodatak blagdanskih stolova, pa iako se od njega najčešće rade umaci koji sjajno idu i uz tradicionalnu šunku, otkrili smo ovaj fantastičan način kako ga dodati juhama.
Hren se savršeno slaže i s krumpirima, ciklom, graškom, brokulom i porilukom, kao i s raznim vrstama pečenog mesa, a dodaš li nekoliko strugotina kao ukras u izdašan goveđi gulaš dobit ćeš savršeno okrjepljujuće jelo. No kada je juha u pitanju, kombinacija svježeg hrena, luka, češnjaka, peršina i vlasca, te mrkve i celera uz krupnu morsku sol – dat će joj raskošniji okus i dubinu!
Začin za juhu s hrenom
Sastojci za 20 epruveta:
- po 1 svežnjić peršina i vlasca
- 3 češnja češnjaka
- 2 mlada luka
- 3 mrkve
- 100 g celera
- 1 komad svježeg hrena (3 cm)
- 250 g krupne soli
Priprema:
- Začinsko bilje operi i protresi da se posuši. Listiće peršina otrgni i nasjeckaj, kao i vlasac. Češnjak oljušti i nasjeckaj. Mladi luk očisti, operi i nasjeckaj. Mrkvu i celer oguli, operi i također nasjeckaj. Komad hrena oguli i naribaj.
- Sve sastojke, osim soli, pomiješaj u posudi. Zatim naizmjence sa solju u epruvete (možeš ih kupiti u ljekarnama i specijaliziranim trgovinama) slaži mješavinu začina. Dobro zatvori i drži u hladnjaku.