Imamo pravi recept za makedonsko gravče na tavče

Shutterstock
Ako si ljubitelj malo pikantnije hrane, pravi izbor za tebe je gravče na tavče - čuveno makedonsko jelo.
Vidi originalni članak

Prednost ovog jela je što se može servirati kao samostalno jelo, a može poslužiti i kao izvrstan prilog uz pečeno meso.

Budući da je riječ o tradicionalnom makedonskom jelu, u čiju se pripremu trebaju uložiti pažnja i trud, recept smo potražili na stranici Makedonske zajednice u Republici Hrvatskoj. Isprobaj i počasti se!

 

Na žlicu! Chilli con carne - vječni klasik s grahom, kukuruzom i mesom

 

Sastojci:

  • 500 g krupnog bijelog graha Tetovca
  • 400 g suhih rebara
  • 300 g svježe crvene paprike
  • 200 g svježih rajčica
  • 200 g luka
  • 3 režnja češnjaka
  • nekoliko žlica ulja
  • stručak peršina
  • 1 ljuta papričica
  • 1 žličica crvene paprike u prahu
  • malo bijelog brašna
  • sol i papar po želji

 

Kroz tjedan... Grah na žlicu na superbrzi način - evo kako!


Priprema:

  1. Namočiti grah u vodi dan prije kuhanja. Skuhati ga u slanoj vodi i ocijediti.
  2. Suha rebra narezati na nekoliko manjih komada i skuhati ih u zasebnom loncu. Sačuvati vodu u kojoj su se rebra kuhala.
  3. Nasjeckati luk i popržiti ga na vrućem ulju, a zatim ga zaliti vodom koju ste sačuvali od rebra i nastaviti pirjati na umjerenoj vatri još 15 min.
  4. Dodati narezanu svježu papriku, nasjeckani češnjak, ljutu papričicu i rajčice i sve zajedno pirjati još 10 min.
  5. Na kraju zapržiti s crvenom paprikom u prahu i brašnom, a zatim sve zaliti s još 300 ml vode od rebra i prokuhati.
  6. Staviti kuhani grah u zemljanu posudu, dodati kuhana rebra, pirjano povrće, začine i pažljivo promiješati.
  7. Po potrebi naliti još vode od rebra ili običnu toplu vodu. 

Dobar tek!

 

Posjeti Gastro.hr