Recepti Prilog 18. svibnja 2024.

Najbolji recept za savršeno gravče na tavče

Prilog
15 MIN
85 MIN
6
SREDNJE
zapečeni grah, gravče na tavče
Gravče na tavče , makedonski specijalitet koji svi vole
foto: Shutterstock
Ako voliš pikantnu hranu s karakterom onda je gravče na tavče, čuveno makedonsko jelo, savršen izbor za tebe. A mi imamo odličan recept!

Prednost ovog jela je što se može servirati kao samostalno jelo, a može poslužiti i kao izvrstan prilog uz pečeno meso.

Budući da je riječ o tradicionalnom makedonskom jelu, u čiju se pripremu trebaju uložiti pažnja i trud, recept smo pronašli na stranici Makedonske zajednice u Republici Hrvatskoj. Isprobaj i počasti se!

Ne gasi ekran dok kuham

Gravče na tavče
15 MIN
pripreme
85 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Grah tetovac 500 g
  • Suha rebarca 400 g
  • Poblano paprika 300 g
  • Rajčica 200 g
  • Luk 200 g
  • Češnjak 3 režanj
  • Suncokretovo ulje 3 žlica
  • Peršin 1 svežanj
  • Ljuta papričica 1 kom
  • Mljevena slatka paprika 1 žličica
  • Brašno 3 žlica
  • Sol
  • Crni papar
Postupak
  1. Namočiti grah u vodi dan prije kuhanja. Skuhati ga u slanoj vodi i ocijediti. Može se koristiti i kuhani grah iz konzerve.


  2. Suha rebra narezati na nekoliko manjih komada i skuhati ih u zasebnom loncu. Sačuvati vodu u kojoj su se rebra kuhala.


  3. Nasjeckati luk i popržiti ga na vrućem ulju, a zatim ga zaliti vodom koju ste sačuvali od rebra i nastaviti pirjati na umjerenoj vatri još 15 minuta.


  4. Dodati narezanu svježu papriku, nasjeckani češnjak, ljutu papričicu i rajčice i sve zajedno pirjati još 10 minuta.


  5. Na kraju zapržiti s crvenom paprikom u prahu i brašnom, a zatim sve zaliti s još 300 ml vode od kuhanja rebarca i prokuhati.


  6. Staviti kuhani grah u zemljanu posudu, dodati kuhana rebra, pirjano povrće, začine i pažljivo promiješati. Zapeći u pećnici na 200 stupnjeva 30-ak minuta.


  7. Po potrebi naliti još vode od rebra ili običnu toplu vodu. 


Isprobaj i ove recepte s grahom - svi su nam jednako dragi i fini!

Namaz od bijelog graha Možda vas zanima... Namaz od bijelog graha još je bolji od humusa! Recepti smočnica, špajza Možda vas zanima... Neće se pokvariti: 10 namirnica bez roka trajanja Špajza Grah varivo Možda vas zanima... Vojnički grah – tajni recept koji svi žele imati Recepti

 

Komentari 4
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • bared 21:53 24. Listopad 2022.

    I tetovac se ne mora močiti jer se raspadne nakon dužeg kuhanja i namakanja. To je izuzetno mekan i fantastičan fažol i mr ili mis conta, da , tetovac je i krupni. Kuhao sam ga u bitoli na otvorenom u ... prikaži još! kazanu na vatri za malo poveći broj ljudi

  • bared 21:49 24. Listopad 2022.

    Tko god je napisao ovaj recept, znači ne sastojke jer su ispravni nego recept, taj je ili glup ko telefonski stup ili ga je netko preveo sa makedonskog ali nije pročitao šta je preveo. Iako mislim da je izuzetno glup ... prikaži još! onaj tko ga ne napisao i taj nikad ali nikad ništa nije skuhao

  • Conta 16:33 05. Listopad 2019.

    Inače, recept je super!