Jednostavna krema od limuna

Thinkstock
Kremom od limuna ili lemon curdom možete obogatiti različite pite, kolače i torte, ili je jednostavno namažite na kruh poput džema. Recept koji donosimo može vam poslužiti i za pripremu krema od drugih agruma.
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 30 min

Broj porcija: 24

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 100

Potrebno vam je

  • 4 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 2 kom jaje kokošje
  • 200 g šećer, kristal
  • 1 prstohvat sol
  • 1.50 žlica limunova korica
  • 180 ml limunov sok
  • 150 g maslac, slani

Priprema

  1. Žumanjke, jaja, šećer i prstohvat soli stavite u lonac te dobro izmiješajte pjenjačom.
  2. Sastojcima umiješajte koricu i sok limuna, a naposljetku dodajte maslac.
  3. Smjesu zagrijte na laganoj do umjerenoj vatri neprestano miješajući. Uz miješanje, lagano kuhajte dok se maslac ne rastopi, a smjesa ne ugusti – 5 do 10 minuta.
  4. Dok je još vruća, kremu procijedite u zdjelu kroz gustu cjediljku. Miješanjem i pritiskanjem kreme kroz cjedilo žlicom, potpomognite proces cijeđenja.
  5. Kremu izravno pokrijte prijanjajućom plastičnom folijom kako se tijekom hlađenja na vrhu ne bi formirala „kožica“. Krema će biti spremna za uporabu nakon 4 sata hlađenja u hladnjaku, a ukoliko je ne planirate odmah potrošiti, preselite je u steriliziranu staklenku.
Posjeti Gastro.hr