gastro postao
Kremom od limuna ili lemon curdom možete obogatiti različite pite, kolače i torte, ili je jednostavno namažite na kruh poput džema. Recept koji donosimo može vam poslužiti i za pripremu krema od drugih agruma.
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 24
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 100
Potrebno vam je
- 4 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 2 kom jaje kokošje
- 200 g šećer, kristal
- 1 prstohvat sol
- 1.50 žlica limunova korica
- 180 ml limunov sok
- 150 g maslac, slani
Priprema
- Žumanjke, jaja, šećer i prstohvat soli stavite u lonac te dobro izmiješajte pjenjačom.
- Sastojcima umiješajte koricu i sok limuna, a naposljetku dodajte maslac.
- Smjesu zagrijte na laganoj do umjerenoj vatri neprestano miješajući. Uz miješanje, lagano kuhajte dok se maslac ne rastopi, a smjesa ne ugusti – 5 do 10 minuta.
- Dok je još vruća, kremu procijedite u zdjelu kroz gustu cjediljku. Miješanjem i pritiskanjem kreme kroz cjedilo žlicom, potpomognite proces cijeđenja.
- Kremu izravno pokrijte prijanjajućom plastičnom folijom kako se tijekom hlađenja na vrhu ne bi formirala „kožica“. Krema će biti spremna za uporabu nakon 4 sata hlađenja u hladnjaku, a ukoliko je ne planirate odmah potrošiti, preselite je u steriliziranu staklenku.