Jeste li probali kompot od bundeve?

Thinkstock
Jedna od omiljenih delicija tradicionalne zimnice
Vidi originalni članak

Kompot je desert koji nas okusom i mirisom vraća u kuhinje mama i baka. Izvrstan je za grijanje u hladnim jesenskim danima i kao zamjena za čaj. Polako i sigurno postaju zdravi kulinarski trend nakon što su dugi niz godina bili u blagom zaboravu. Sadržavaju brojne vitamine i minerale i odlična su alternativa brojnim nezdravim slatkišima.

 

zalihe za zimu Vrijeme je za pripremu domaćeg kompota od kruške



Bez obzira na to što kuhanjem gube određeni dio vitamina, brojni se zadrže u kompotu, a s ovim sigurno nećete pogriješiti

 

Zdravi napitak vraća se u modu: Kompot od dunja i oraha



Potrebno vam je:

  • 2 kg oguljene i očišćene bundeve
  • 800 g šećera
  • žlica klinčića
  • 1/2 korijena đumbira
  • limun
  • 2 žlice jabučnog octa
  • 2 l vode

Priprema:

  1. Očišćenu bundevu narezanu na kockice prokuhajte pola minute u kipućoj vodi kojoj ste dodali ocat pa ocijedite.
  2. U tekućinu dodajte šećer i klinčiće te prokuhajte i tanke ploške limuna s komadima đumbira.
  3. Bundevu stavite u staklenke, prelijte ohlađenim šećernim sirupom i začinima.
  4. Zatvorite i kuhajte u loncu za sterilizaciju oko 15 minuta. 
Posjeti Gastro.hr