Kakav pogodak: Hrskava pita od marelica i sira

Thinkstock
Lagana i osvježavajuća pita sastoji se od slatkog sirastog sloja i osvježavajućih marelica i idealna je za ljetna druženja.
Vidi originalni članak

Klasičnoj piti dodajte kremasti, sirni element, a zatim sve zajedno pospite hrskavim tijestom. Svježe marelice možete zamijeniti i onima iz konzerve, no one slatke domaće će svakako biti bolji odabir. Također, umjesto marelica, upotrijebiti možete i breskve, a dobra ideja bit će i kombinacija uz dodatak pokoje šljive.

 

Jeste li probali? Cobbler - sočan kao pita, hrskav kao crumble

 

Iako se čini kao da iziskuje puno posla, ovaj kolač zapravo se priprema neobično brzo i idealan je za ljetna druženja s najdražima. U slast!

 

Kakvo osvježenje! Tropska pita od banane i ananasa bez pečenja

 


Za prhki biskvit će vam trebati:

  • 2 žlice maslaca
  • 55 g smeđeg šećera
  • 260 g glatkog brašna

Za nadjev će vam trebati:

  • 4 marelice
  • 4 žlice džema od marelica 
  • 400 g krem sira
  • 50 ml kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica glatkog brašna
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1 žlica šećera

Za mrvičasto tijesto trebat će vam:

  • 1 žlica maslaca
  • 130 g glatkog brašna
  • 50 g šećera
  • 50 g šećera
  • 1 žličica đumbira u prahu
  • 1 žličica mljeveni cimet
  • Prstohvat soli

Postupak pripreme:

  1. Ugrijte pećnicu na 180°c. 
  2. Obložite lim za pečenje masnim papirom.
  3. U blenderu pomiješajte maslac, šećer i sol pa dodajte brašno. 
  4. Utisnite tijesto u lim i pecite 20 minuta.
  5. Žlicom otopljenog maslaca premažite biskvit. 
  6. Umutite kremasti sir i kiselo vrhnje pa dodajte šećer i žlicu brašna. 
  7. Dodajte jaja i vaniliju te miksajte dok se sve ne sjedini. 
  8. Prelijte smjesu preko podloge
  9. Na kremu od sira dodajte marelice i džem.
  10. Napravite mrvice za posipanje. Pomiješajte brašno, šećere, đumbir, cimet i sol pa prelijte otopljenim maslacem. 
  11. Mijesite rukama dok ne dobijete mrvičasto tijesto i pospite preko kremastog nadjeva.
  12. Pecite 30 minuta na 180°c.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr