Klasičnoj piti dodajte kremasti, sirni element, a zatim sve zajedno pospite hrskavim tijestom. Svježe marelice možete zamijeniti i onima iz konzerve, no one slatke domaće će svakako biti bolji odabir. Također, umjesto marelica, upotrijebiti možete i breskve, a dobra ideja bit će i kombinacija uz dodatak pokoje šljive.
Iako se čini kao da iziskuje puno posla, ovaj kolač zapravo se priprema neobično brzo i idealan je za ljetna druženja s najdražima. U slast!
Za prhki biskvit će vam trebati:
- 2 žlice maslaca
- 55 g smeđeg šećera
- 260 g glatkog brašna
Za nadjev će vam trebati:
- 4 marelice
- 4 žlice džema od marelica
- 400 g krem sira
- 50 ml kiselog vrhnja
- 2 jaja
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica glatkog brašna
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 1 žlica šećera
Za mrvičasto tijesto trebat će vam:
- 1 žlica maslaca
- 130 g glatkog brašna
- 50 g šećera
- 50 g šećera
- 1 žličica đumbira u prahu
- 1 žličica mljeveni cimet
- Prstohvat soli
Postupak pripreme:
- Ugrijte pećnicu na 180°c.
- Obložite lim za pečenje masnim papirom.
- U blenderu pomiješajte maslac, šećer i sol pa dodajte brašno.
- Utisnite tijesto u lim i pecite 20 minuta.
- Žlicom otopljenog maslaca premažite biskvit.
- Umutite kremasti sir i kiselo vrhnje pa dodajte šećer i žlicu brašna.
- Dodajte jaja i vaniliju te miksajte dok se sve ne sjedini.
- Prelijte smjesu preko podloge
- Na kremu od sira dodajte marelice i džem.
- Napravite mrvice za posipanje. Pomiješajte brašno, šećere, đumbir, cimet i sol pa prelijte otopljenim maslacem.
- Mijesite rukama dok ne dobijete mrvičasto tijesto i pospite preko kremastog nadjeva.
- Pecite 30 minuta na 180°c.
Dobar tek!