Recepti Tjestenina 06. srpnja 2025.

SVE ZA JUHU Rezanci, špecle, ribana kašica...

Tjestenina
12 MIN
0 MIN
8
SREDNJE
Domaća juha
Domaća juha s domaćim rezancima, baš kao bakina
foto: Shutterstock
Nema dobre domaće juhe bez domaće tjestenine, i zato donosimo recepte iz bakine kuharice za rezance, špecle, ribanu kašicu... Pa ti biraj!

Kad u jednu te istu dodajemo različite dodatke - rezance, knedle i slično - juha kao da se potpuno promijeni. Netko će možda najprije posegnuti za klasičnim rezancima, a netko za valjušcima, dok će neki uvijek poželjeti ribanu kašicu baš kao bakinu ili maminu. 

Dilemama je kraj jer donosimo nekoliko brzih i jednostavnih recepata za svaki dodatak za domaću juhu posebno – pa predlažemo da svaki put napraviš juhu s nekim drugim dodatkom.

Svi ovi dodaci za juhu imaju više-manje iste sastojke, razlika je samo u čvrstoći tijesta. Ribana kašica je najtvrđa i ne može se razvaljati pa se riba, a najrjeđe tijesto je ono za špecle koje curi s vilice ili se stavi na dasku pa brzo skida dugim, oštrim nožem.

Zagreb: Dani zlatoveza i slingeraja i gastro ponuda na glavnom trgu | Author: Zeljko Hladika/Vecernji list Priprema domaćeg tijesta foto: Zeljko Hladika/Vecernji list

Ne gasi ekran dok kuham

Domaći rezanci
12 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Jaje 1 kom
  • Brašno 130 g
  • Suncokretovo ulje 1 žlica
  • Sol 1 prstohvat
Postupak
  1. Zamijesi sve sastojke, valjkom razvuci tanko tijesto i ostavi ga da se malo osuši. Nožem izreži rezance.


  2. Kada je juha gotova, makni je s vatre pa u nju, malo-pomalo, žličicom dodaj rezance. Pusti da juha ponovno zakipi, ugasi vatru, poklopi i domaći rezanci bit će začas kuhani.


Razvučeno tijesto za rezance možeš osušiti i na lagano zagrijanoj ploči štednjaka, ali pazi da se tijesto previse ne osuši i da se ne počne lomiti.
Možda vas zanima... Iz kućne radinosti: Domaći rezanci za juhu Recepti

špecle | Author: Thinkstock Špecle foto: Thinkstock

Ne gasi ekran dok kuham

Špecle
14 MIN
pripreme
5 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Jaje 1 kom
  • Brašno 100 g
  • Mlijeko 1,50 žlica
  • Muškatni oraščić 1 prstohvat
  • Sol
Postupak
  1. Razbij jaje, posoli ga i razmuti.


  2. Dodaj brašno i muškatni oraščić - umijesi tijesto koje treba biti gusto i glatko, a onda dodaj mlijeko. Tijesto bi trebalo biti malo gušće od onog za palačinke.


  3. U kipuću juhu pomalo dodaj tijesto za špecle stalno miješajući vilicom. Kuhaj još 5 minuta.


Špecle odmah isplivaju na površinu. Nakon nekog vremena moraš ih malo pomaknuti vilicom kako bi napravio/la mjesta za ostatak tijesta u juhi.
špecle Možda vas zanima... Špecle - tjestenina koju je lako obožavati None

Ne gasi ekran dok kuham

Ribana kašica
15 MIN
pripreme
5 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Jaje 1 kom
  • Brašno 80 g
  • Griz 40 g
  • Sol 0,50 žličica
Postupak
  1. Zamijesi čvrsto tijesto. Naribaj ga na krupnije, rasporedi po stolu da se malo prosuši pa tek onda stavi u juhu.

    Kuhaj još maksimalno 5 minuta.


Ova vrsta ribane kašice obično se dodaje juhi od rajčica, ili domaćoj goveđoj juhi, ali odlična je i u minestrone juhi. Ako tijesto dobro ne prosušiš, ono će se lijepiti. Zato pazi da kašicu razdvajaš vilicom dok se kuha kako se komadi ne bi lijepili jedan za drugi.
Možda vas zanima... Valjušci, šufnudle, šiškrle, luleki - tisuću imena, jedan specijalitet Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.