Nema dobre domaće juhe bez domaće tjestenine, i zato donosimo recepte iz bakine kuharice za rezance, špecle, ribanu kašicu... Pa ti biraj!
Kad u jednu te istu dodajemo različite dodatke - rezance, knedle i slično - juha kao da se potpuno promijeni. Netko će možda najprije posegnuti za klasičnim rezancima, a netko za valjušcima, dok će neki uvijek poželjeti ribanu kašicu baš kao bakinu ili maminu.
Dilemama je kraj jer donosimo nekoliko brzih i jednostavnih recepata za svaki dodatak za domaću juhu posebno – pa predlažemo da svaki put napraviš juhu s nekim drugim dodatkom.
Svi ovi dodaci za juhu imaju više-manje iste sastojke, razlika je samo u čvrstoći tijesta. Ribana kašica je najtvrđa i ne može se razvaljati pa se riba, a najrjeđe tijesto je ono za špecle koje curi s vilice ili se stavi na dasku pa brzo skida dugim, oštrim nožem.
Priprema domaćeg tijesta
foto: Zeljko Hladika/Vecernji list
Ne gasi ekran dok kuham
Domaći rezanci
12 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Jaje
1
kom
Brašno
130
g
Suncokretovo ulje
1
žlica
Sol
1
prstohvat
Postupak
Zamijesi sve sastojke, valjkom razvuci tanko tijesto i ostavi ga da se malo osuši. Nožem izreži rezance.
Kada je juha gotova, makni je s vatre pa u nju, malo-pomalo, žličicom dodaj rezance. Pusti da juha ponovno zakipi, ugasi vatru, poklopi i domaći rezanci bit će začas kuhani.
Razvučeno tijesto za rezance možeš osušiti i na lagano zagrijanoj ploči štednjaka, ali pazi da se tijesto previse ne osuši i da se ne počne lomiti.
Dodaj brašno i muškatni oraščić - umijesi tijesto koje treba biti gusto i glatko, a onda dodaj mlijeko. Tijesto bi trebalo biti malo gušće od onog za palačinke.
U kipuću juhu pomalo dodaj tijesto za špecle stalno miješajući vilicom. Kuhaj još 5 minuta.
Špecle odmah isplivaju na površinu. Nakon nekog vremena moraš ih malo pomaknuti vilicom kako bi napravio/la mjesta za ostatak tijesta u juhi.
Zamijesi čvrsto tijesto. Naribaj ga na krupnije, rasporedi po stolu da se malo prosuši pa tek onda stavi u juhu.
Kuhaj još maksimalno 5 minuta.
Ova vrsta ribane kašice obično se dodaje juhi od rajčica, ili domaćoj goveđoj juhi, ali odlična je i u minestrone juhi. Ako tijesto dobro ne prosušiš, ono će se lijepiti. Zato pazi da kašicu razdvajaš vilicom dok se kuha kako se komadi ne bi lijepili jedan za drugi.