Kalja: Nekada za siromahe, danas prava poslastica!

Thinkstock
Ovo sjajno jelo na žlicu kroz povijest su ljudi koristili kao lijek...
Vidi originalni članak

Prema tradiciji kalja se kuhala za vrijeme zimskih mjeseci u siromaškim obiteljima i to uglavnom od dostupnog povrća i janjetine, a mahom su je uživali pastiri nakon napornog dana. Najviše ćete čuti za ličku i bosansku kalju koja se u originalu spremala od janjetine i kupusa, a omiljena je i u kombinaciji sa sve rijeđe viđenom - bravetinom.

Priprema kalje i dalje uključuje raznovrsno povrće s neizbježnim kupusom i komadom mesa. 

Predlažemo sljedeći recept:

  • 1 glavica svježeg kupusa
  • 500g janjetine, junetine ili bravetine
  • 3 mrkve
  • 2 luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 svježa rajčica ili malo koncentrata rajčice
  • ulje, sol papar

Priprema:

  1. Narežite i zažutite luk. Dodajte mu meso sjeckano na kockice. Nakon nekoliko minuta ubacite i mrkvu.
  2. Kada se sve zažuti dolijte vode i koncentrat rajčice. Ubacite češnjak. Kuhajte oko pola sata pa ubacite nasjeckani kupus i kuhajte sve zajedno oko sat vremena.
  3. Pred sam kraj dodajte peršin. 

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr