Recepti 05. siječnja 2017.

Kalja: Nekada za siromahe, danas prava poslastica!

Kalja
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo sjajno jelo na žlicu kroz povijest su ljudi koristili kao lijek...

Prema tradiciji kalja se kuhala za vrijeme zimskih mjeseci u siromaškim obiteljima i to uglavnom od dostupnog povrća i janjetine, a mahom su je uživali pastiri nakon napornog dana. Najviše ćete čuti za ličku i bosansku kalju koja se u originalu spremala od janjetine i kupusa, a omiljena je i u kombinaciji sa sve rijeđe viđenom - bravetinom.

Priprema kalje i dalje uključuje raznovrsno povrće s neizbježnim kupusom i komadom mesa. 

Predlažemo sljedeći recept:

  • 1 glavica svježeg kupusa
  • 500g janjetine, junetine ili bravetine
  • 3 mrkve
  • 2 luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 svježa rajčica ili malo koncentrata rajčice
  • ulje, sol papar

Priprema:

  1. Narežite i zažutite luk. Dodajte mu meso sjeckano na kockice. Nakon nekoliko minuta ubacite i mrkvu.
  2. Kada se sve zažuti dolijte vode i koncentrat rajčice. Ubacite češnjak. Kuhajte oko pola sata pa ubacite nasjeckani kupus i kuhajte sve zajedno oko sat vremena.
  3. Pred sam kraj dodajte peršin. 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.