gastro postao
Ovo sjajno jelo na žlicu kroz povijest su ljudi koristili kao lijek...
Prema tradiciji kalja se kuhala za vrijeme zimskih mjeseci u siromaškim obiteljima i to uglavnom od dostupnog povrća i janjetine, a mahom su je uživali pastiri nakon napornog dana. Najviše ćete čuti za ličku i bosansku kalju koja se u originalu spremala od janjetine i kupusa, a omiljena je i u kombinaciji sa sve rijeđe viđenom - bravetinom.
Priprema kalje i dalje uključuje raznovrsno povrće s neizbježnim kupusom i komadom mesa.
Predlažemo sljedeći recept:
- 1 glavica svježeg kupusa
- 500g janjetine, junetine ili bravetine
- 3 mrkve
- 2 luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 svježa rajčica ili malo koncentrata rajčice
- ulje, sol papar
Priprema:
- Narežite i zažutite luk. Dodajte mu meso sjeckano na kockice. Nakon nekoliko minuta ubacite i mrkvu.
- Kada se sve zažuti dolijte vode i koncentrat rajčice. Ubacite češnjak. Kuhajte oko pola sata pa ubacite nasjeckani kupus i kuhajte sve zajedno oko sat vremena.
- Pred sam kraj dodajte peršin.
Dobar tek!