Karnevalsko izdanje: Slane fritule s gamberima

Borna Filic/PIXSELL
Obavezno isprobaj ovu prefinu verziju fritula s gamberima i slatko-kiselim umakom!
Vidi originalni članak

Nisu svi ljubitelji slatkog, ali to ne znači da si moraju uskratiti pokladne poslastice. Odlična alternativna opcija su slane fritule, poput ovih s gamberima i slatko-kiselim umakom. 

Recept koji sam upotrijebila koristim već godinama, ali obično u njega ribam jabuke i posipam ga šećerom u prahu. Ovog sam ga puta preradila kako bi bio prikladan upravo za spomenute obožavatelje slanih zalogaja. 

Za pripremu rezerviraj 40 minuta, a cijeli postupak olakšaj upotrebom Gorenje kuhinjskog robota. Dobar tek!

Sastojci za slane fritule s gamberima:

  • 400 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • 150 grama gambera
  • 2 čašice tekućeg  jogurta
  • čep rakije
  • 1 češanj češnjaka  
  • komadić đumbira 
  • 1 litra suncokretovog ulja za prženje 

Sastojci za slatko-kiseli umak:

  • 1 žlica gustina
  • 150 ml soka od ananasa
  • 80 ml  bijelog ili rižinog
  • 70 g šećera 
  • 3 žlice kečapa 
  • 1 žlica soja umaka 

Priprema:

  1. Kozice kratko izdinstaj na češnjaku pa ih samelji s đumbirom u multipraktiku. 
  2. Pomiješaj brašno, sol, šećer i prašak za pecivo u posudi kuhinjskog robota, pa dodaj jaja i jogurt. Kratko miksaj i ubaci pripremljenu smjesu s kozicama. 
  3. Žličicom zagrabi smjesu i prži fritule u ulju par minuta dok ne dobiju zlatnu boju. Pazi da u posudi ne bude previše fritula u isto vrijeme kako ne bi pala temperatura ulja. 
  4. Za slatko-kiseli umak sve sastojke osim gustina stavi na vatru i kuhaj miješajući 10 minuta dok se šećer ne otopi, te ocat malo ne ispari. Potom dodaj razmućeni gustin s malo vode i kuhaj još minutu dvije dok se umak malo ne zgusne.

Posluži odmah!

Posjeti Gastro.hr