Koliko šljiva ide u tijesto za knedle sa šljivama?

Guliver/Shutterstock
,,Ja sam car i hoću knedle!'' izgovorio je nekoć davno austrijski car Ferdinand I. i ovom ih rečenicom upisao u povijest. Danas su dio austrijske, njemačke, mađarske, hrvatske i češke kuhinje, a mi vam donosimo tri načina kako ih pripremiti
Vidi originalni članak

Ovim sočnim ljepoticama rijetko tko može odoljeti, a dokaz su tomu i pronađeni prapovijesni ostaci knedli na obali austrijskog jezera Mondsee stari više od 4000 godina. Riječ knedla dolazi od njemačke riječi Knoten, koja označava čvor. Ima ih u raznim oblicima te mogu biti od brašna, krumpira, starog kruha ili griza. Knedle mogu biti slatke ili slane, a najčešće se poslužuju kao prilog. Osim klasičnog recepta knedla sa šljivama, pronašli smo još nekoliko načina kako ih pripremiti.

Knedle punjene čokoladom 

Ove knedle pripremaju se od griza, a dolaze u kombinaciji s tamnom čokoladom. S nekoliko osnovnih namirnica uspjet ćete zasladiti svoj dan. 

Sastojci:

  • 125 ml mlijeka
  • 125 ml vode
  • prstohvat soli
  • 50 g Zvijezda stolnog
  • 100 g oštrog brašna 
  • 100 g pšeničnog griza
  • 1 jaje
  • tamna čokolada
  • krušne mrvice

Priprema:

  1. Na laganoj vatri kuhajte vodu, mlijeko i Zvijezda stolni sve dok mješavina ne zakuha. U kipući sadržaj dodajte brašno i griz te ga nakon nekoliko sekundi miješanja možete skloniti sa štednjaka.
  2. Ohladite mješavinu i u nju dodajte jaje. Ovu smjesu potrebno je ručno izmiješati. 
  3. Pobrašnite ravnu kuhinjsku površinu i zamijesite tijesto od kojeg ćete napraviti kuglice - knedle. Knedle napunite s dvije do tri kockice čokolade.
  4. Knedle stavite u kipuću vodu i kuhajte dok ne isplivaju na površinu. Nakon toga u velikoj tavi zagrijte nekoliko žlica ulja, dodajte krušne mrvice i šećer te popržite na ulju dok ne porumene. Kada budu gotove, knedle uvaljajte u krušne mrvice. 

Špinat knedle

U ovom receptu možete iskoristiti ostatke starog kruha i pretvoriti ih u ukusne slane knedle. Atraktivna zelena boja ovih knedli osvojit će vas na prvi pogled.

Sastojci:

  • 180 ml mlijeka
  • 80 g špinata
  • 1 žlica Zvijezda stolnog
  • 150 g starog bijelog kruha
  • 1 jaje
  • 50 g krušnih mrvica
  • sol 
  • papar

Priprema:

  1. Stavite mlijeko na štednjak i pričekajte da zakuha. Nakon što zakuha, u njega dodajte očišćeni špinat i nastavite kuhati još desetak minuta na laganoj vatri. Nakon što se špinat skuha, dodajte u njega žlicu Zvijezda stolnog i smjesu usitnite štapnim mikserom.
  2. Stari kruh narežite na kockice te ga prelijte vrućom smjesom špinata i mlijeka. Pustite da se ohladi. U posebnoj posudi umutite jaje, dodajte začine te ih također izlijte na kruh. 
  3. Dodajte krušne mrvice kako biste dobili kompaktnu smjesu i mogli oblikovati knedle. Stavite ih u kipuću vodu i kuhajte 8 do 10 minuta. Uz knedle možete poslužiti umak po izboru. 

Knedle s crnim ribizom i preljevom od bijele čokolade

Domaći crni ribiz može poslužiti kao osvježavajuće punjenje ove poslastice, a za potpunu aromu dodajte preljev od bijele čokolade.

Sastojci:

  • 250 g krumpira
  • 1 žlica Zvijezda stolnog
  • 1 jaje
  • 4 žlice griza
  • 200 g oštrog brašna
  • 100 g crnog ribiza
  • sol
  • 100 g krušnih mrvica
  • bijela čokolada

Priprema:

  1. Operite krumpir i stavite ga kuhati. Kada bude gotov, ostavite ga da se ohladi. Dodajte margarin i mlijeko te sve dobro smiksajte. 
  2. Nakon što ste dobili pire od krumpira, dodajte jaje, griz i brašno te sve polako zamijesite. 
  3. Kada dobijete tijesto, napravite kuglice i u njih umetnite crni ribiz. 
  4. Kuglice stavite u kipuću vodu i pričekajte da isplivaju na površinu. U tavi zagrijte ulje, krušne mrvice i šećer te popržite knedle na ulju. 
  5. Otopite bijelu čokoladu u Zvijezda stolnom i prelijte knedle.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr