Ovim sočnim ljepoticama rijetko tko može odoljeti, a dokaz su tomu i pronađeni prapovijesni ostaci knedli na obali austrijskog jezera Mondsee stari više od 4000 godina. Riječ knedla dolazi od njemačke riječi Knoten, koja označava čvor. Ima ih u raznim oblicima te mogu biti od brašna, krumpira, starog kruha ili griza. Knedle mogu biti slatke ili slane, a najčešće se poslužuju kao prilog. Osim klasičnog recepta knedla sa šljivama, pronašli smo još nekoliko načina kako ih pripremiti.
Knedle punjene čokoladom
Ove knedle pripremaju se od griza, a dolaze u kombinaciji s tamnom čokoladom. S nekoliko osnovnih namirnica uspjet ćete zasladiti svoj dan.
Sastojci:
- 125 ml mlijeka
- 125 ml vode
- prstohvat soli
- 50 g Zvijezda stolnog
- 100 g oštrog brašna
- 100 g pšeničnog griza
- 1 jaje
- tamna čokolada
- krušne mrvice
Priprema:
- Na laganoj vatri kuhajte vodu, mlijeko i Zvijezda stolni sve dok mješavina ne zakuha. U kipući sadržaj dodajte brašno i griz te ga nakon nekoliko sekundi miješanja možete skloniti sa štednjaka.
- Ohladite mješavinu i u nju dodajte jaje. Ovu smjesu potrebno je ručno izmiješati.
- Pobrašnite ravnu kuhinjsku površinu i zamijesite tijesto od kojeg ćete napraviti kuglice - knedle. Knedle napunite s dvije do tri kockice čokolade.
- Knedle stavite u kipuću vodu i kuhajte dok ne isplivaju na površinu. Nakon toga u velikoj tavi zagrijte nekoliko žlica ulja, dodajte krušne mrvice i šećer te popržite na ulju dok ne porumene. Kada budu gotove, knedle uvaljajte u krušne mrvice.
Špinat knedle
U ovom receptu možete iskoristiti ostatke starog kruha i pretvoriti ih u ukusne slane knedle. Atraktivna zelena boja ovih knedli osvojit će vas na prvi pogled.
Sastojci:
- 180 ml mlijeka
- 80 g špinata
- 1 žlica Zvijezda stolnog
- 150 g starog bijelog kruha
- 1 jaje
- 50 g krušnih mrvica
- sol
- papar
Priprema:
- Stavite mlijeko na štednjak i pričekajte da zakuha. Nakon što zakuha, u njega dodajte očišćeni špinat i nastavite kuhati još desetak minuta na laganoj vatri. Nakon što se špinat skuha, dodajte u njega žlicu Zvijezda stolnog i smjesu usitnite štapnim mikserom.
- Stari kruh narežite na kockice te ga prelijte vrućom smjesom špinata i mlijeka. Pustite da se ohladi. U posebnoj posudi umutite jaje, dodajte začine te ih također izlijte na kruh.
- Dodajte krušne mrvice kako biste dobili kompaktnu smjesu i mogli oblikovati knedle. Stavite ih u kipuću vodu i kuhajte 8 do 10 minuta. Uz knedle možete poslužiti umak po izboru.
Knedle s crnim ribizom i preljevom od bijele čokolade
Domaći crni ribiz može poslužiti kao osvježavajuće punjenje ove poslastice, a za potpunu aromu dodajte preljev od bijele čokolade.
Sastojci:
- 250 g krumpira
- 1 žlica Zvijezda stolnog
- 1 jaje
- 4 žlice griza
- 200 g oštrog brašna
- 100 g crnog ribiza
- sol
- 100 g krušnih mrvica
- bijela čokolada
Priprema:
- Operite krumpir i stavite ga kuhati. Kada bude gotov, ostavite ga da se ohladi. Dodajte margarin i mlijeko te sve dobro smiksajte.
- Nakon što ste dobili pire od krumpira, dodajte jaje, griz i brašno te sve polako zamijesite.
- Kada dobijete tijesto, napravite kuglice i u njih umetnite crni ribiz.
- Kuglice stavite u kipuću vodu i pričekajte da isplivaju na površinu. U tavi zagrijte ulje, krušne mrvice i šećer te popržite knedle na ulju.
- Otopite bijelu čokoladu u Zvijezda stolnom i prelijte knedle.
Dobar tek!