Lava kolač - klasik kojem je teško reći NE

Getty Images
Ovaj kolač je prema legendi nastao kao pogreška chefa Jean-Georgesa Vongerichtena, koji je čokoladni biskvit iz pećnice izvadio prerano, a rezultat je bio neodoljiv...
Vidi originalni članak

Tko bi odolio receptu s čokoladom?

Mekanom čokoladnom biskvitu nalik na mali dvorac koji krije tekuću neodoljivu unutrašnjost jednostavno ne možeš reći ne. Vrlo jednostavan, a voljet će ga apsolutno svi kojima ga ponudiš. Garantiramo.

Osim čokolade, jaja i maslaca, trebat će ti keramičke ili staklene posudice za pečenje, a ako ih nemaš, slobodno čokoladnu smjesu izlij u deblje šalice za kavu i ispeci u njima. Zaista je jednostavno!

 

pregacha Kakva poslastica: Lava cake s bijelom čokoladom

 

Sastojci:

  • 100 g maslaca
  • 170 g tamne čokolade
  • 2 jaja
  • 2 žumanjka
  • ¼ čaše šećera
  • Prstohvat soli
  • Malo brašna

 

Nutella souffle - čokoladna poslastica od samo dva sastojka

 

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijati na 230 stupnjeva. Okrugle manje kalupe namazati maslacem, posipati brašnom i zatim otresti višak. Kalupi neka spremni čekaju na limu za pečenje.
  2. Maslac i sitno nasjeckanu čokoladu otopiti na pari. Maslac neko vrijeme ostaviti da stoji na sobnoj temperaturi kako bi omekšao.
  3. U manjoj zdjeli dobro istući jaja i žumanjke sa šećerom i soli dok ne postanu jednolična smjesa.
  4. Kada se čokolada i maslac sasvim otope  smjesu izliti u žumanjke i miješajući dodati brašno. Pripremljenu smjesu uliti u kalupe i peći oko 12 minuta ili dok ne rubovi ne počnu odvajati, a sredina može biti mekša.
  5. Prije nego kalupe okreneš na tanjur, pustiti kolač da se hladi barem jednu minutu, kalup nakon okretanja ostaviti barem desetak sekundi prije podizanja kako bi se kolač odvojio.
  6. Za pripremu kolača potrebno je malo više od pola sata, a najbolje ga je servirati toplog.

Uživaj!

Posjeti Gastro.hr