gastro postao
Ovaj kolač je prema legendi nastao kao pogreška chefa Jean-Georgesa Vongerichtena, koji je čokoladni biskvit iz pećnice izvadio prerano, a rezultat je bio neodoljiv...
Tko bi odolio receptu s čokoladom?
Mekanom čokoladnom biskvitu nalik na mali dvorac koji krije tekuću neodoljivu unutrašnjost jednostavno ne možeš reći ne. Vrlo jednostavan, a voljet će ga apsolutno svi kojima ga ponudiš. Garantiramo.
Osim čokolade, jaja i maslaca, trebat će ti keramičke ili staklene posudice za pečenje, a ako ih nemaš, slobodno čokoladnu smjesu izlij u deblje šalice za kavu i ispeci u njima. Zaista je jednostavno!
Sastojci:
- 100 g maslaca
- 170 g tamne čokolade
- 2 jaja
- 2 žumanjka
- ¼ čaše šećera
- Prstohvat soli
- Malo brašna
Priprema:
- Pećnicu zagrijati na 230 stupnjeva. Okrugle manje kalupe namazati maslacem, posipati brašnom i zatim otresti višak. Kalupi neka spremni čekaju na limu za pečenje.
- Maslac i sitno nasjeckanu čokoladu otopiti na pari. Maslac neko vrijeme ostaviti da stoji na sobnoj temperaturi kako bi omekšao.
- U manjoj zdjeli dobro istući jaja i žumanjke sa šećerom i soli dok ne postanu jednolična smjesa.
- Kada se čokolada i maslac sasvim otope smjesu izliti u žumanjke i miješajući dodati brašno. Pripremljenu smjesu uliti u kalupe i peći oko 12 minuta ili dok ne rubovi ne počnu odvajati, a sredina može biti mekša.
- Prije nego kalupe okreneš na tanjur, pustiti kolač da se hladi barem jednu minutu, kalup nakon okretanja ostaviti barem desetak sekundi prije podizanja kako bi se kolač odvojio.
- Za pripremu kolača potrebno je malo više od pola sata, a najbolje ga je servirati toplog.
Uživaj!