Lažni bolognese na sezonski način

Thinkstock
Volite li klasični bolognese, ova će vas vegetarijanska verzija oduševiti. Poslužite ga uz al dente skuhanu tjesteninu, pa uživajte u nekim posve novim sezonskim okusima...
Vidi originalni članak

Pripremite slasni umak od gljiva koji će se odlično složiti uz tjesteninu. Začinite ga omiljenim začinima, pa gledajte kako se stvaraju najfinije sezonske arome. 

 

Ragu ili Bolognese Talijanski specijalitet po receptu Antonia Carluccia

 

Umak će se odlično složiti i uz druge priloge poput pire krumpira, njoka ili kremaste palente, a sve zajedno možete poslužiti uz zdjelu hrskave zelene salate.

 

Dobar tek! Vikendom: Teleći ragu s tjesteninom ili njokima

 

 

Potrebno vam je:

  • 1 manji luk
  • 1 mrkva
  • 50 g celera
  • 400 g gljiva
  • Pola šalice crnog vina
  • 4 žlice umaka od rajčice
  • Prstohvat ružmarina
  • 500 g špageta
  • 4 žlice maslaca
  • 100 g parmezana

Priprema:

  1. U blender ubacite luk, mrkvu i celer. Usitnite ih dok ne dobijete komadiće željene veličine.
  2. U većoj posudi zagrijte ulje, dodajte blendano povrće, začinite sa soli i paprom pa kuhajte dok povrće ne omekša, oko 20 minuta. Dodajte sitno sjeckane gljive, pustite da se kratko pirjaju, a zatim dodajte vino, sol i papar.
  3. Za to vrijeme stavite kuhati tjesteninu.
  4. Kada je vino isparilo, umaku dodajte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina i umak od rajčice.
  5. Začinite ružmarinom i drugim začinima po želji.
  6. Kuhajte oko 15 minuta.
  7. Na kraju dodajte parmezan.
  8. Promiješajte, pustite da se sir otopi.
  9. Maknite s vatre i dodajte al dente skuhane špagete.
  10. Dodajte maslac, a po potrebi i još malo vode u kojoj se kuhala tjestenina.
  11. Promiješajte i poslužite toplo.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr