gastro postao
Napravite pravi talijanski bolognese umak koji to zapravo nije prema receptu chefa Antonia Carluccia
Ovaj simpatičan kuhar kojeg smo imali prilike gledati u različitim kulinarskim televizijskim emisijama, kaže kako, iako najpoznatija tjestenina u Italiji, špageti bolognese u autentičnim talijanskim restoranima ne postoji. Talijani ga zovu tagliatelle al Ragu i originalno dolazi iz Bolonje. Riječ je o kombinaciji najmanje dvije vrste mljevenog mesa, malo vina, rajčica i začina. Ovako ukusan i jednostavan umak, smatra Carluccio, nije potrebno komplicirati.
Potrebno vam je:
- 25 g maslaca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 srednji luk
- 500 g miješanog mljevenog mesa
- 6 žlica bijelog vina
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 kg pasate ili sjeckanih rajčica
- Sol, papar
Priprema:
- Na tavi otopite maslac, dodajte nasjeckani luk i pirjajte.
- Dodajte meso i kuhajte dok ne poprimi boju.
- Zatim sve začinite vinom, koncentratom rajčice i pasatom.
- Začinite soli i paprom.
- Poklopite posudu u kojoj kuhate umak i pustite da se na laganoj vatri krčka oko 2 sata.
- Povremeno pomiješajte.
- Kada je umak pri kraju, skuhajte tjesteninu.
- Poslužite uz ribani parmezan.
Dobar tek!