Ledena torta s jagodama

Deserti s jagodama kod nas su uvijek dobro došli i objeručke prihvaćeni. Jagode volimo na sve načine i uvijek vlada veselje za stolom kad ukućane iznenadim slasticom u kojoj su jagode glavne zvijezde. Isto se dogodilo i s ovom ledenom tortom s jagodama. Spoj beze kora i fine kreme, uz dodatak jagoda, čini savršeni spoj okusa. A cvjetna dekoracija je samo šećer na kraju zbog kojeg se torta još više uklapa u ovo vrijeme kad je priroda živnula i sve oko nas se budi. Zasladite si vrući ljetni dan i iznenadite svoje najdraže osvježavajućom tortom s jagodama.
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 180 min

Broj porcija: 20

Težina pripreme: Srednje

Slaganje torte i dekoriranje:

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • jagode

Beze kora:

  • 9 kom bjelanjaka
  • 30 dag šećera
  • 1 žlica jabučnog octa

Krema:

  • 9 kom žumanjaka
  • 4 žlica šećera
  • 4 žlica brašna
  • 2.50 dl mlijeka
  • 3 kom vanilin šećera
  • 250 g maslaca

Priprema

  1. Odvojite bjelanjke od žutanjaka pa žutanjke ostavite sa strane jer će vam trebati za kremu. Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg pa malo po malo počnite dodavati šećer i miksajte da smjesa za beze bude čvrsta i da se sav šećer otopi (da se ne osjeti pod prstima). Na kraju dodajte i ocat pa još malo promiješajte.
  2. Na pravokutni kalup postavite papir za pečenje a pećnicu zagrijte na 150°C. Smjesu za beze prebacite u kalup i ravnomjerno rasporedite pa stavite u pećnicu na otprilike 1 h. Gotovu koru ostavite još neko vrijeme u otvorenoj pećnici da se ohladi.
  3. Za kremu najprije pjesnasto izmiksajte žutanjke i šećer. Dodajte mlijeko i vanilin šećer pa opet promiješajte. Na kraju dodajte brašno te samo lagano izmiksajte.
  4. Ulijte smjesu za kremu u veću posudu i kuhajte na vatri, konstantno miješajući, sve dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi. U hladnu kremu umiješajte maslac koji je odstajao na sobnoj temperaturi i koji ste prethodno narezali na manje komadiće.
  5. Beze kora i krema su spremni pa slijedi slaganje torte. Koru po dužini prerežite na dva dijela. U posebnoj posudi čvrsto izmiksajte slatko vrhnje koje će vam trebati za slaganje torte ali i za dekoraciju. Jagode operite, očistite i narežite na polovice.
  6. Na tacnu za posluživanje stavite prvu koru pa na nju nanesite pola kreme. Gore ide sloj jagoda pa sloj slatkog vrhnja. I onda ponovite postupak tj. tortu prekrijte drugom beze korom, nanesite kremu, posložite jagode i premažite slatkim vrhnjem (po vrhu torte i rubove).
  7. Kad ste cijelu tortu premazali slatkim vhrnjem možete ju ukrasiti na željeni način. Mogućnosti je puno a ja sam se odlučila za dekoraciju ružama od šlaga koja je jednostavna za napraviti a izgleda vrlo efektno.
  8. Ukrašenu tortu vratite u hladnjak pa poslužite dobro ohlađeno, prema želji uz dodatak jagoda. U slast!
Posjeti Gastro.hr