Ledeni vjetar s jagodama

Osvježavajući kolač za proljetne dane uz najfinije jagode :)
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 20

Težina pripreme: Jednostavno

Potrebno vam je

  • 12 kom jaja
  • 50 dag šećera
  • 10 dag brašna
  • 10 dag maslaca
  • 2 vanilin šećera
  • 2 žlica jabučnog octa
  • 7 dl mlijeka
  • 1 kg jagoda
  • 1 l slatkog vrhnja za slag

Priprema

  1. Bjelanjke odvojite od žumanjaka. Umutite snijeg od bjelanjaka te dodajte dvije žlice jabučnog octa i 40 dag šećera. Miksajte dok se šećer ne rastopi.
  2. Pećnicu zagrijte na 200°C. U pleh stavite papir za pečenje te dodajte smjesu od bjelanjaka. Pecite na 150°C (temperaturu smanjite s prethodnih 200°) oko 1 sat i 15 min.
  3. Pečenu koru izvadite i prerežite na pola te pustite da se ohladi.
  4. Žumanjke pjenasto umutiti s 10 dag šećera. Dodajte vanilin šećer i 10 dag brašna. Od 7 dcl mlijeka odvojite 2 dcl i dodajte smjesi, a ostatak mlijeka zakuhajte. Kad mlijeko zakuha dodajte smjesu i miješajte dok se ne zgusne. Kada se ohladi dodati 10 dag maslaca.
  5. Očistite jagode. :) Na koru namazite kremu dodajte jagode pa opet kremu i ponovite postupak.
  6. Izradite šlag te ukrasite kolač njime!
Posjeti Gastro.hr