gastro postao
Osvježavajući kolač za proljetne dane uz najfinije jagode :)
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 20
Težina pripreme: Jednostavno
Potrebno vam je
- 12 kom jaja
- 50 dag šećera
- 10 dag brašna
- 10 dag maslaca
- 2 vanilin šećera
- 2 žlica jabučnog octa
- 7 dl mlijeka
- 1 kg jagoda
- 1 l slatkog vrhnja za slag
Priprema
- Bjelanjke odvojite od žumanjaka. Umutite snijeg od bjelanjaka te dodajte dvije žlice jabučnog octa i 40 dag šećera. Miksajte dok se šećer ne rastopi.
- Pećnicu zagrijte na 200°C. U pleh stavite papir za pečenje te dodajte smjesu od bjelanjaka. Pecite na 150°C (temperaturu smanjite s prethodnih 200°) oko 1 sat i 15 min.
- Pečenu koru izvadite i prerežite na pola te pustite da se ohladi.
- Žumanjke pjenasto umutiti s 10 dag šećera. Dodajte vanilin šećer i 10 dag brašna. Od 7 dcl mlijeka odvojite 2 dcl i dodajte smjesi, a ostatak mlijeka zakuhajte. Kad mlijeko zakuha dodajte smjesu i miješajte dok se ne zgusne. Kada se ohladi dodati 10 dag maslaca.
- Očistite jagode. :) Na koru namazite kremu dodajte jagode pa opet kremu i ponovite postupak.
- Izradite šlag te ukrasite kolač njime!