Slatka jutra uz bezvremenski kaiserschmarrn

Shutterstock
Hladna jutra popravit će topli, slatki kaiserschmarrn...
Vidi originalni članak

Kaisserschmarrn je tradicionalna austrijska slastica koja asocira na zimu, snijeg i kuhano vino. Ne moraš obilaziti europske advente ili odlaziti na skijanje kako bi uživala u ovom jelu, već ga vrlo lako možeš pripremiti i kod kuće. 

Trebat će ti 20-ak minuta, mikser, tavica, šalica gustog, mirisnog umaka od jabuka. Naravno, kaiserschmarrn možeš poslužiti i uz različite vrste džemova, med, preljeve i svježe voće.

 

Bogati tanjuri Umak od jabuka slaže se sa slatkim i slanim tanjurima

 

Sastojci:

  • 3 velika jaja
  • 6 žlica maslaca
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 4 žlice šećera
  • Prstohvat soli
  • 120 g brašna
  • 240 ml mlijeka
  • 50 g grožđica
  • 3 žlice ruma ili vode

Priprema:

  1. U maloj posudici pomiješaj grožđice i rum.
  2. Tri bjelanjka izmiksaj u čvrst snijeg.
  3. Tri žumanjka izmiksaj s tri žlice otopljenog maslaca, ekstraktom vanilije, dvije žlice šećera i prstohvatom soli.
  4. U smjesu žumanjaka dodaj mlijeko, a potom i brašno i lagano miksaj.
  5. U smjesu žumanjaka umiješaj bjelanjke i promiješaj drvenom žlicom ili špatulom.
  6. Na tavi zagrij jednu žlicu maslaca i ulij tijesto. Nakon tri minute dodaj ocijeđene grožđice i peci dok palačinka ne poprimi zlatnu boju s donje strane.
  7. Špatulom razdvoji na male komadiće i peci još par minuta.
  8. Dodaj preostale dvije žlice maslaca i dvije žlice šećera, pojačaj vatru i peci još nekoliko minuta, sve dok se šećer ne karamelizira.

Pospi šećerom u prahu. U slast!

 

S grčkim jogurtom Slatko jutro uz palačinke od limuna i maka

 

Posjeti Gastro.hr