gastro postao
Hladna jutra popravit će topli, slatki kaiserschmarrn...
Kaisserschmarrn je tradicionalna austrijska slastica koja asocira na zimu, snijeg i kuhano vino. Ne moraš obilaziti europske advente ili odlaziti na skijanje kako bi uživala u ovom jelu, već ga vrlo lako možeš pripremiti i kod kuće.
Trebat će ti 20-ak minuta, mikser, tavica, šalica gustog, mirisnog umaka od jabuka. Naravno, kaiserschmarrn možeš poslužiti i uz različite vrste džemova, med, preljeve i svježe voće.
Sastojci:
- 3 velika jaja
- 6 žlica maslaca
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 4 žlice šećera
- Prstohvat soli
- 120 g brašna
- 240 ml mlijeka
- 50 g grožđica
- 3 žlice ruma ili vode
Priprema:
- U maloj posudici pomiješaj grožđice i rum.
- Tri bjelanjka izmiksaj u čvrst snijeg.
- Tri žumanjka izmiksaj s tri žlice otopljenog maslaca, ekstraktom vanilije, dvije žlice šećera i prstohvatom soli.
- U smjesu žumanjaka dodaj mlijeko, a potom i brašno i lagano miksaj.
- U smjesu žumanjaka umiješaj bjelanjke i promiješaj drvenom žlicom ili špatulom.
- Na tavi zagrij jednu žlicu maslaca i ulij tijesto. Nakon tri minute dodaj ocijeđene grožđice i peci dok palačinka ne poprimi zlatnu boju s donje strane.
- Špatulom razdvoji na male komadiće i peci još par minuta.
- Dodaj preostale dvije žlice maslaca i dvije žlice šećera, pojačaj vatru i peci još nekoliko minuta, sve dok se šećer ne karamelizira.
Pospi šećerom u prahu. U slast!