Mac&cheese kuglice – napravi fantastično ukusan obrok!

Guliver/Shutterstock Želiš li magistrirati ovaj recept donosimo ti ideju s dvije vrste sira i definitivno je za prste polizati.
Prilično je teško povjerovati da netko ne voli 'mac&cheese'. Za sve one koji obožavaju ovaj legendarni klasik donosimo recept koji ih diže na višu razinu i pretvara u – kuglice!
Vidi originalni članak

Najbolji dio priče o kuglicama s makaronima sa sirom jest – donijeti ih kod prijatelja na zabavu. Garantiramo kako će se svi grabiti da ih dohvate na švedskom stolu. Želiš li magistrirati ovaj recept donosimo ti ideju s dvije vrste sira i definitivno je za prste polizati.

Važno je samo dodati jaja i brašno kako bi ih držali kompaktnima, a za još bolji okus upotrijebi trik vrsnih kuhara – zamrzni kuglice prije upotrebe jer to pomaže da se bolje isprže! Možda će prženje samo malo dulje trajati no važan je i estetski dojam – posebno ako doista nosiš kuglice na party.

Mac and Cheese Makaroni sa sirom - comfort food za svaki dan

Koji sir odabrati i zašto je kuglice dobro prije upotrebe zamrznuti

Možeš ih uvaljati u krušne mrvice i staviti u hladnjak do 5 dana prije nego što ih ispečeš. Sjajna stvar kod njihovog zamrzavanja je to što će stajati do 2 tjedna, a kada poželiš skuhati ih za međuobrok uvijek možeš izvaditi nekoliko kuglica.

Uz to, preporučujemo da upotrijebiš jako kremasti sir, svilenkaste teksture poput cheddara, Monterey jacka ili mascarponea. Za ovaj recept izbjegavaj ricottu i svježu mozzarellu jer daju sirastu teksturu koja nije poželjna.

Kuglice od makarona sa sirom

Sastojci:

  • 1 pakiranje makarona sa sirom, plus sastojci koji se traže na kutiji
  • oko 350 g isjeckanog sira Monterey Jack ili nekog drugog polutvrdog sira od kravljeg mlijeka
  • oko 350 g isjeckanog cheddara
  • 1/4 žličice crvene paprike
  • 260 g glatkog brašna
  • sol i mljeveni crni papar
  • 2 velika jaja, lagano tučena
  • 1 žlica mlijeka
  • krušne mrvice
  • sitno sjeckani svježi peršin, za ukras
  • biljno ulje, za prženje

Priprema:

  1. Makarone sa sirom pripremi prema uputama na pakiranju ili prema našem receptu. Dok su makaroni i sir još vrući, umiješaj cheddar, Monterey Jack i papar dok se sirevi potpuno ne otope. Prebaci makarone sa sirom u veliku zdjelu, zatim ih pokrij plastičnom folijom i stavi u hladnjak dok se sve ne stisne, oko 3 sata.
  2. U maloj plitkoj zdjeli začini brašno solju i paprom. U drugoj plitkoj zdjeli umuti jaja i mlijeko. U treću zdjelu stavi krušne mrvice.
  3. Koristeći malu žlicu za kekse, grabi male kuglice makarona sa sirom. Svaku lopticu ubaci u začinjeno brašno, umoči u smjesu jaja za premaz, a zatim ubaci u krušne mrvice. Stavi u hladnjak dok ne budeš spremna za prženje.
  4. U dubokoj tavi zagrij biljno ulja na srednje jakoj vatri. U međuvremenu, stavi rešetku u veliki lim za pečenje. Kada je ulje vrlo vruće i svjetlucavo (oko 180°C), dodaj 4 – 5 kuglica. Peci dok posvuda ne porumene, oko 2 minute po strani. Prebaci pržene kuglice na rešetku i pospi ih solju. Zatim sve ponovi s ostatkom kuglica. Na kraju ih prebaci u posudu za posluživanje i ukrasi peršinom. Posluži toplo.

fino i brzo Makaroni sa sirom, povrćem i začinima

Kako napraviti vegansku verziju mac and cheese kuglica?

Različiti sastojci mogu dati iste, jako ukusne rezultate – zato i ako nisi vegan slobodno isprobaj nešto novo! Umjesto tekućine koristi bademovo ili zobeno mlijeko, veganski sir je lako kupiti, a zatim dodaj veganska jaja ili laneno sjeme umjesto jaja. I recept je gotov - samo pazi da upotrijebiš i tjesteninu bez jaja.

Posjeti Gastro.hr