Recepti 17. siječnja 2017.

Makaroni sa sirom, povrćem i začinima

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Tipično američko jelo, prihvaćeno i kod nas, s novim sastojcima i okusima!

Tradicionalni mac&cheese u jednoj novoj izvedbi! Pripremljeni s puno povrća, začina čime ovo jednostavno jelo dobiva pregršt okusa i mirisa.

Brokula, češnjak, mrkvica i tikvica, povrće su koje obogaćuje ovo sjajno i jednostavno jelo!

A i ono što je još bolje je to što je ovo jelo brzo gotovo! A to nas sve posebno veseli!

Sastojci:

  • 150 g brokule, natrgane na cvjetiće
  • 1/2 crvene paprike babure, narezane na kockice
  • 1 žuta (ili zelena) tikvica, oprana i narezana na kockice
  • 10 baby mrkvica, narezanih na tanke trakice
  • 400 g tjestenine po izboru (svrdla, pužića i sl.)
  • Maslinovo ulje
  • 1 češanj češnjaka, nariban
  • 3 žlice glatkog brašna
  • 1 1/2 šalica mlijeka
  • 250 g cheddara, naribanog
  • 1/2 žličice sušene ljute papričice u listićima
  • 1/2 žličice cayenne papra
  • Sol i papar
  • 2 žlice krušnih mrvica

Priprema:

  1.  Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva; zakuhati vodu za tjesteninu
  2. Na posudu za pečenje razvući aluminijsku foliju i premazati ju maslinovim uljem
  3. Brokulu, mrkvu, tikvicu i papriku poslagati po foliji i staviti peći u pećnicu na 20 minuta, ili kraće - dok povrće ne omekša
  4. Tjesteninu skuhati prema uputama, da bude al dente
  5. U tavi na najmanjoj vatri zagrijati ulje i kratko popržiti češnjak; dodati brašno i pjenjačom ga pomiješati s uljem te pržiti oko minutu, zaliti mlijekom i pjenjačom neprestano miješati dok se ne zgusne pa maknuti s vatre; umiješati cheddar pa sve dobro izmiješati da se sav sir rastopi, posipati paprom i posoliti te staviti listiće papričice i cayenne papar
  6. Sve pomiješati s tjesteninom i prebaciti u posudu u kojoj će se peći, posipati krušnim mrvicama i staviti u zagrijanu pećnicu te peći otprilike 10 minuta - dok ne dobije lijepu, zlatnu boju
  7. Poslužiti toplo s nekom sočnom, hrskavom salatom

Dobar tek! 

Komentari 4
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Silvia_Rijeka 12:19 24. Siječanj 2017.

    Je, hvala puno!

  • Irena 22:57 19. Siječanj 2017.

    Draga Silvia, pečeno povrće pomiješajte s tjesteninom pa onda sve zajedno zapecite. Dakle ne peče se na foliji gdje se peklo povrće, već u nekoj malo dubljoj vatrostalnoj posudi (kao što je ova na slici). Nadam se da Vam je odgovor pomogao.

  • Silvia_Rijeka 12:23 19. Siječanj 2017.

    Super recept. Zvuči kao dobra ideja kako djeci podvaliti povrće uz tjesteninu koju obožavaju. Ako može mala pomoć vezana uz postupak, nisam sigurna za povrće da li se preko njega (pečenog) istresa smjesa bešamela i tjestenine, pa se onda još ... prikaži još! zapeče. Ili se možda pečeno povrće izmiješa sa tjesteninom i umakom. Hvala unaprijed!