Recepti 14. svibnja 2020.

Makaroni sa sirom - comfort food za svaki dan

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako do sada nisi probala napraviti klasičnu verziju 'Mac and Cheesea' danas je najbolji dan za to.

Makaroni u kremastom i toplom umaku od sira verzija obrok su s kojim će svi biti zadovoljni. Osim što će te oduševiti s okusom, ovo jelo veoma je jednostavno napraviti, a za njega ti je potrebno svega nekoliko namirnica.

Ako želiš napraviti korak dalje, nemoj stati samo na pripremi i kuhanju jela, već se odvaži i zapeci ga u pećnici. 

 

Možda vas zanima... Makaroni sa sirom i slaninom Recepti

 

No, ono što možeš napraviti jesu i makaroni sa sirom, ali bez mliječnih proizvoda. Kako? Umjesto punomasnog mlijeka možeš koristiti bademovo, umjesto nezaslađenog možeš koristiti veganski maslac. Sireve možeš zamijeniti njihovim "veganskim verzijama" koje se rade od indijskih oraščića, prehrambenog kvasca, soli i češnjaka u prahu, a sve što je potrebno je da spomenute sastojke izmiješaš u procesoru hrane sve dok ne dobiješ jednoliku smjesu.

No, za sada ćemo se mi držati klasičnoga recepta, a kako bi ga i ti mogla napraviti, u nastavku provjeri koji te sve koraci čekaju.

 

Mac&Cheese | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Sastojci:

  • 1 litra punomasnog mlijeka
  • 8 žlica maslaca
  • 70 grama brašna 
  • 1 žlica soli
  • 500 grama makarona (pužići)
  • 230 grama nasjeckanog cheddar sira
  • 80 grama mljevenog Pecorino romano sira
  • 70 grama Panko ili krušnih mrvica

 

Možda vas zanima... Makaroni sa sirom, povrćem i začinima Recepti

 

Priprema bešamela:

  1. Zagrij mlijeko u srednje velikoj posudi na srednje jakoj vatri dok ne proključa, a zatim isključi vatru i ostavi.
  2. U velikom loncu otopi maslac na srednje jakoj vatri. Dodaj brašno i stalno miješaj dok smjesa ne poprimi svijetlosmeđu boju, otprilike 3 minute. Makni s vatre.
  3. Polako dodaj vruće mlijeko u smjesu s brašnom, stalno miješajući, dok se ravnomjerno ne sjedini i postane glatko. (Ono će se jako zgusnuti kada dodaš mlijeko, a zatim će se opustiti.)
  4. Vrati lonac na srednje jaku vatru i neprestano miješaj smjesu, kuhajući ju dok se umak ne zgusne, otprilike 2 do 3 minute. Umiješaj 1 žlicu soli.  Makni s vatre i stavi na stranu.
  5. Posoli više ako ti nije po ukusu.

Priprema jela:

  1. Skuhaj makarone.
  2. Stavi bešamel umak na srednje jaku vatru i umiješaj oba sira u njega dok se ne otope i smjesa ne postane glatka. Dodaj tjesteninu u umak i nastavi kuhati, povremeno miješajući, 2 do 4 minute.
  3. Posluži odmah ili, ako želiš jelo zapeći, prebaci jelo u posudu za pečenje, pospi sve Panko mrvicama i zapeci na 200 stupnjeva na 25 do 30 minuta. Dobar tek!
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.