Mali trikovi za pripremu savršenog ledenog čaja

SHUTTERSTOCK
Ljetno osvježenje uz domaći ledeni čaj! Imamo korisne savjete za pripremu...
Vidi originalni članak

Domaći ledeni čaj odličan je izbor za tople ljetne dane! Priprema je jednostavna, a sve što ti treba je kvalitetan čaj i voda (te malo mašte). Možeš ga aromatizirati prirodnim biljem, sokovima i voćem, a u nastavku donosimo savjete i preporuke koji će ti sigurno koristiti. 

 

osvježenje Ledeni čaj iz kućne radinosti

 

Koristi filtriranu vodu

Iako su vrsta i kvaliteta čajnih listova ključni za kvalitetu ledenog čaja, mnogi ljudi ne znaju da je i voda jednako važna. Vrsta i temperatura vode koju upotrebljavaš uvelike će utjecati na okus čaja, stoga je važno uvijek koristiti filtriranu vodu prilikom pripremanja ledenog čaja.

Temperatura također čini osjetnu razliku. Idealno je koristiti vodu koja je tek pred ključanjem (90 stupnjeva). Također preporučujemo zagrijavanje vode na štednjaku.

Omjeri su važni!

Važno je koristiti proporcionalnu količinu vode i čaja prilikom pripreme napitka. Dobar standard je jedna čajna žličica čaja na svakih 250 ml vode. Pravilo dosljednosti odnosi se i na temperaturu. Neka čaj odstoji 45 minuta na sobnoj temperaturi prije nego što ga ohladiš, jer nagle promjene temperature mogu promijeniti okuse i arome čaja.

Koristi čaj od listova bilja i skuhaj ga dvostruko jačeg od uobičajenog

Budući da se ledeni čaj razrjeđuje, sigurni smo da iz svog čaja želiš izvući maksimalnu količinu okusa. Preporučujemo upotrebu čaja od sušenih listova bilja. Vrećice čaja su u redu ako si u žurbi, ali čaj zasigurno neće biti kvalitetan i ukusan kao onaj u rinfuzi. 

Igraj se s okusima

Voćni čajevi odličan su izbor. No, ako si ljubitelj crnog ili zelenog čaja, dobra je vijest da su i oni sjajan izbor. Kada je riječ o domaćem ledenom čaju, slobodno eksperimentiraj s okusima i aromama;  isprobaj različite okuse; nikad ne znaš što će ti se svidjeti!

Zasladi čaj sokom ili limunadom

Ledenom čaju obično dodajemo šećer ili med koji se stavljaju u vrući čaj kako bi se brže otopili. Izvrsna alternativa šećeru je dodavanje voćnog soka ili limunade. Primjerice, sok od nara može pružiti dodatnu slatkoću i živahnu boju tvom ledenom čaju.

Dodaj svježe voće

Postoji toliko stvari koje možeš dodati čaju (osim soka i šećera). Nakon što se čaj skuha, pusti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim dodaj voće. Lubenica je sjajan izbor jer dodaje slatkoću, a uz to lijepo izgleda. Marelice i smokve su također sjajan izbor. Naranče i limuni su već provjereno dobar dodatak čaju.

Aromatično bilje za još bolji okus!

Ako je tvoj ledeni napitak aromatičan, sigurni smo kako nećeš posegnuti za dodatnim šećerom.  Osim voća, različito bilje može dodati puno aroma i okusa ledenom čaju. Lavanda i metvica naš su prvi izbor, a ružmarin također može dati zanimljivu aromu ledenom čaju.

Izvor: www.thekitchn.com, https://edition.cnn.com

gotovi za tren Isprobaj 6 hladnih napitaka koji popravljaju raspoloženje

 

Posjeti Gastro.hr