Međimurska prosena pita sa sirom - zalogaji koji prizivaju djetinjstvo

Guliver/Shutterstock Ovo težačko jelo u trenutku će te, i mirisom i okusom, vratiti u sretne dane djetinjstva
U hrvatskoj tradicijskoj kuhinji proso zauzima veliku ulogu, a posebno su maštovite (čak i kada imaju malo sastojaka) pite i druge slastice. Ovo težačko jelo u trenutku će te, i mirisom i okusom, vratiti u sretne dane djetinjstva!
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 60 dag tankog tijesta za savijaču
  • maslac

Za nadjev:

  • 2 dl prosene kaše
  • 5 dl mlijeka
  • 2 žlice maslaca
  • 25 dag svježeg kravljeg sira
  • 8 dag šećera
  • 2 jaja
  • 1 dl kiselog vrhnja

Za preljev:

  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 1 jaje
  • 3 žlice mlijeka
  • šećer u prahu za posipanje

zdrava žitarica Otkrijte sve mogućnosti upotrebe prosa u kulinarstvu

Priprema:

  1. Prosenu kašu kuhaj u mlijeku oko 30 minuta. Zatim na isključenoj ploči štednjaka drži poklopljenu posudu sa kuhanim prosom da proso upije mlijeko, tj. da se proso malo ‘raspuca’ (oko 30 minuta).
  2. Kada se proso posve ohladi, dodaj mu zgnječeni sir, kiselo vrhnje, rastopljeni maslac, jaja i šećer. Sve izmiješaj u jednoličnu smjesu.
  3. Upotrijebi dvije kore za svako savijanje. Prvu koru poprskaj mlakom vodom i rastopljenim maslacem, pa na nju stavi drugu koru i poprskaj maslacem, premaži pripremljenim nadjevom tako da 2/3 kore bude prekriveno, pa savij u ruladu i stavi u nauljeni lim. To ponavljaj dok ne potrošiš i tijesto i nadjev.
  4. Sve dobro premaži rastopljenim maslacem, prelij mješavinom kiselog vrhnja, ponovno prelij maslacem, stavi u zagrijanu pećnicu i peci oko 40 minuta. Pečenu pitu prekrij mokrim ubrusom, a nakon 30 minuta pospi i šećerom u prahu i nareži na veće komade.
Posjeti Gastro.hr