gastro postao
U hrvatskoj tradicijskoj kuhinji proso zauzima veliku ulogu, a posebno su maštovite (čak i kada imaju malo sastojaka) pite i druge slastice. Ovo težačko jelo u trenutku će te, i mirisom i okusom, vratiti u sretne dane djetinjstva!
Sastojci:
- 60 dag tankog tijesta za savijaču
- maslac
Za nadjev:
- 2 dl prosene kaše
- 5 dl mlijeka
- 2 žlice maslaca
- 25 dag svježeg kravljeg sira
- 8 dag šećera
- 2 jaja
- 1 dl kiselog vrhnja
Za preljev:
- 2 dl kiselog vrhnja
- 1 jaje
- 3 žlice mlijeka
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Prosenu kašu kuhaj u mlijeku oko 30 minuta. Zatim na isključenoj ploči štednjaka drži poklopljenu posudu sa kuhanim prosom da proso upije mlijeko, tj. da se proso malo ‘raspuca’ (oko 30 minuta).
- Kada se proso posve ohladi, dodaj mu zgnječeni sir, kiselo vrhnje, rastopljeni maslac, jaja i šećer. Sve izmiješaj u jednoličnu smjesu.
- Upotrijebi dvije kore za svako savijanje. Prvu koru poprskaj mlakom vodom i rastopljenim maslacem, pa na nju stavi drugu koru i poprskaj maslacem, premaži pripremljenim nadjevom tako da 2/3 kore bude prekriveno, pa savij u ruladu i stavi u nauljeni lim. To ponavljaj dok ne potrošiš i tijesto i nadjev.
- Sve dobro premaži rastopljenim maslacem, prelij mješavinom kiselog vrhnja, ponovno prelij maslacem, stavi u zagrijanu pećnicu i peci oko 40 minuta. Pečenu pitu prekrij mokrim ubrusom, a nakon 30 minuta pospi i šećerom u prahu i nareži na veće komade.