Popularna žitarica kod nas se tek nedavno počela aktivnije koristiti u kulinarstvu. Ljudi su ju uglavnom doživljavali kao hranu za papige ili hrčke. No proso je puno više od toga!
Sjajna žitarica, koja ne samo da je ukusna, već je i zdrava. Vjerovali ili ne, proso je jedna vrlo stara žitarica te postoji čak od neolita. U prehrani se koristila tisućama godina, no u Europi i Americi se dugo smatrala samo stočnom hranom.
Zbog orašastog mirisa i okusa prosa, sjajno se slaže sa slanim i slatkim jelima, tako da ga možete dodati u salate, variva, rižota, ali s njim možete pripremiti i sjajan doručak ili večeru - ako skuhate proso i pomiješate ga s malo meda ili javorovog sirupa i svježim voćem, dobit ćete fantastičan i brzi hranjivi obrok.
Proso je također i jedna od onih žitarica koju mogu jesti osobe sa celijakijom zato što ne sadrži gluten. Osim bezglutenskog svojstva, proso sadrži još mnoštvo korisnih i hranjivih tvari pa tako u 100 g prosa ima čak 15% proteina, a sadrži i visok udio vitamina B-kompleksa, vlakana, tiamin, niacin i riboflavin.
Osim navedenih sastojaka, proso sadrži i magnezij te fosfor. Fosfor nam pomaže u obnovi stanica i u proizvodnji DNA i RNA, a magnezij pak pomaže očuvanju i zaštiti zdravlja srca, ali i općenito, magnezij pomaže opustiti mišiće nakon napornih treninga, pomaže nam osjećati se bolje i vedrije.
S obzirom na to da proso ima alkalna svojstva, blagotvorno djeluje na naš želudac i probavu. Također, proso pomaže očistiti organizam, regulira probavu i jača imunitet.
Proso pripremite tako da šalicu prosa stavite u 2 1/2 šalice zakuhane vode i kuhajte ga oko 15 minuta - dok ne omekša. Ovako pripremljen proso možete pomiješati sa suhim voćem, medom i cimetom i imat ćete sjajan doručak ili večeru. Isto tako kuhani proso možete staviti u salatu te pripremiti ukusan i zdrav obrok.
Ako želite proso staviti u varivo, dodajte sušeni proso (ne kuhani) u varivo 15 minuta prije kraja kuhanja. Osim variva, proso možete skuhati i kao rižu te ga koristiti kao ukusan prilog mesnim jelima i ribi. Također, možete s njim pripremiti i povrtni rižoto.
Osim predloženih jela, s prosom možete pripremati i jela iz woka.
S obzirom na divan okus i miris prosa, mi bismo ga stavili u gotovo svako jelo. A i njegova hranjiva svojstva su upravo sjajna te ga svakako preporučujemo uvrstiti u svakodnevnu prehranu!