Medvjeđe šape su ukusan klasik iz bakine bilježnice

Shutterstock Medvjeđe šape
Priznat ćeš ništa ne može zamijeniti onaj starinski izgled medvjeđih šapa i kalupa u koju treba pažljivo nanijeti punjenje i prstima oblikovati oblikovati da ispadne što ljepšeg oblika
Vidi originalni članak

Ako postoji recept koji baš svatko od nas ima u svojoj dragocjenoj kuharici s najdražim bakinim trikovima onda su to sasvim sigurno šape. Jer ne postoji valjda nijedan dom u kojem se za vrijeme božićnih blagdana ne rade šape. Zato što ih apsolutno svi vole. Ako ih i ne voliš ludo, sigurno ćeš se raznježiti kad ih vidiš na pladnju, jer jednostavno izazivaju takav osjećaj. 

Čak i one slatke kalupe kojima se šape oblikuju dragocjeno čuvamo za buduće generacije, iako ove slatke kolačiće možeš brzo i jednostavno napraviti i sa moderni(ji)m kalupima. No, priznat ćeš ništa ne može zamijeniti onaj starinski izgled medvjeđih šapa i kalupa u koju treba pažljivo nanijeti punjenje i prstima oblikovati oblikovati da ispadne što ljepšeg oblika.

 

4 prijedloga Ovo su nezaobilazni recepti za blagdanske keksiće

 

Imaš li djecu i njima će biti drago da se zabave oblikovanjem ovih kolačića, a da bi zabava i njima bila veća možeš im dati i modernije kalupe za izradu kolačića, u obliku sobova, srca, zvjezdica… naime, ovo je tijesto savršeno za modeliranje pa ga možeš slobodno iskoristiti i za druge vrste keksića – garantirano će svima uspjeti!

Starinski recept za šape

Sastojci:

  • 300 g oštroga brašna
  • 1/ vrećice praška za pecivo
  • 170 g šećera
  • 200 g mljevenih oraha
  • 120 g svinjske masti
  • 1 jaje
  • 1 - 2 žlice meda
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • šećer u prahu

Postupak:

  1. Mljevene orahe izmiješaj s brašnom, praškom za pecivo i šećerom. U sredini napravi udubljenje i stavi jaje, med, razmekšanu mast i vanilin-šećer, pa umijesi tijesto i ostavi da odstoji oko ½ sata na hladnom mjestu.
  2. Limene oblike (kalupe u obliku medvjeđih šapa) namaži svinjskom masti, pospi brašnom i puni pripremljenim tijestom, ali ne do vrha, lagano pritisni kako bi otisak kalupa bio izraženiji.
  3. Napunjene kalupe stavi na pleh i peci na temperaturi od 180 stupnjeva oko 15-20 minuta, dok ne porumene. Još vruće šape vadi iz kalupa i uvaljaj u šećerni prah.

 

Pripreme za Božić Zvjezdice s marmeladom – bezvremenski klasik

 

Posjeti Gastro.hr