Najavljuju se razne adventske svečanosti, planiraju kupnje prvih božićnih darova, maštamo o omiljenim božićnim kolačima... mislima smo već u božićnom okruženju. Razmišljaš li već o mirisu kolačića i toplih aroma iz kuhinje ovaj će se klasik sasvim sigurno oduševiti. Jer prhki keksići u obliku zvjezdica, spojeni u sredini s marmeladom, neizostavan su dio adventskih kolačića po kojima pamtimo blagdane.
Možeš ih brzo, jednostavno i lako zamijesiti i odmah staviti peći. I pekmez možeš odabrati po vlastitoj želji – iako se u recepti najčešće spominje marmelada od marelica, mi ih volimo namazati i domaćim pekmezom od šljiva a za sasvim posebnu aromu i pekmezom od smokava.
No ako ipak paziš na liniju ili tražiš zdraviju alternativu tu je i naš recept za domaći recept od jabuka bez šećera!
I još jedan mali savjet: ove keksiće, koje mnogi još nazivaju i božićne zvjezdice, krancle... možeš napraviti i u drugim oblicima – kao srce, cvjetiće ili bilo koji blagdanski oblik kalupa kojeg imaš kod kuće.
Zvjezdice s marmeladom
Sastojci:
- 30 dag glatkog brašna
- 6 dag jestivog škroba
- 9 dag šećera u prahu
- 21 dag maslaca
- 6 dag mljevenih badema ili lješnjaka
- 4 žumanjka
- 30 dag marmelade od marelice (ili po vašem izboru)
- malo ruma
- 10 dag šećera u prahu
- 2 vanilin šećera
Postupak:
- Od brašna, šećera u prahu i jestivog škroba, na listiće narezanog ohlađenog maslaca, badema i žumanjaka brzo umijesi prhko tijesto i stavi ga u hladnjak da odmara oko 1 sat.
- Tijesto razvaljaj sasvim tanko. Izreži kalupom zvjezdice i to polovicu od njih s rupicom na sredini. Složi ih u namašćeni pleh jednu do druge i peci 10-ak minuta na temperaturi od 200 stupnjeva.
- Pečene zvjezdice s rupicom stavi na papir i pospi šećerom u prahu i vanilin šećerom.
- Preostalu polovicu čitavih zvjezdica premaži marmeladom u koju umiješaj malo ruma. Preklopi pošećerenim zvjezdicama.