Recepti 22. studenoga 2023.

Zvjezdice s marmeladom – bezvremenski klasik

zvjezdice
Ne možemo zamisliti Božić bez zvjezdica punjenih pekmezom foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Prhki keksići u obliku zvjezdica, spojeni u sredini marmeladom, neizostavan su dio adventskih, odnosno božićnih kolačića po kojima pamtimo blagdane i koje će pamtiti generacije nakon nas!

Najavljuju se razne adventske svečanosti, planiraju kupnje prvih božićnih darova, maštamo o omiljenim božićnim kolačima... mislima smo već u božićnom okruženju. Razmišljaš li već o mirisu kolačića i toplih aroma iz kuhinje ovaj će se klasik sasvim sigurno oduševiti. Jer prhki keksići u obliku zvjezdica, spojeni u sredini s marmeladom, neizostavan su dio adventskih kolačića po kojima pamtimo blagdane.

Možeš ih brzo, jednostavno i lako zamijesiti i odmah staviti peći. I pekmez možeš odabrati po vlastitoj želji – iako se u recepti najčešće spominje marmelada od marelica, mi ih volimo namazati i domaćim pekmezom od šljiva a za sasvim posebnu aromu i pekmezom od smokava.

 

Možda vas zanima... Blagdanske zvjezdice s bademima i cimetom Kolumne

 

No ako ipak paziš na liniju ili tražiš zdraviju alternativu tu je i naš recept za domaći recept od jabuka bez šećera!

I još jedan mali savjet: ove keksiće, koje mnogi još nazivaju i božićne zvjezdice, krancle... možeš napraviti i u drugim oblicima – kao srce, cvjetiće ili bilo koji blagdanski oblik kalupa kojeg imaš kod kuće.

zvjezdice | Author: Shutterstock Zvjezdice punjene marmeladom foto: Shutterstock

Zvjezdice s marmeladom

Sastojci:

  • 30 dag glatkog brašna
  • 6 dag jestivog škroba
  • 9 dag šećera u prahu
  • 21 dag maslaca
  • 6 dag mljevenih badema ili lješnjaka
  • 4 žumanjka
  • 30 dag marmelade od marelice (ili po vašem izboru)
  • malo ruma
  • 10 dag šećera u prahu
  • 2 vanilin šećera

Postupak:

  1. Od brašna, šećera u prahu i jestivog škroba, na listiće narezanog ohlađenog maslaca, badema i žumanjaka brzo umijesi prhko tijesto i stavi ga u hladnjak da odmara oko 1 sat.
  2. Tijesto razvaljaj sasvim tanko. Izreži kalupom zvjezdice i to polovicu od njih s rupicom na sredini. Složi ih u namašćeni pleh jednu do druge i peci 10-ak minuta na temperaturi od 200 stupnjeva.
  3. Pečene zvjezdice s rupicom stavi na papir i pospi šećerom u prahu i vanilin šećerom.
  4. Preostalu polovicu čitavih zvjezdica premaži marmeladom u koju umiješaj malo ruma. Preklopi pošećerenim zvjezdicama.

 

Možda vas zanima... Savršene svaki put: Zvjezdice s cimetom Kolumne

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:33 23. Studeni 2023.

    predivno