Cimet rolice, ti slasni smotuljci sreće, posljednjih su godina kod nas veliki hit. Divne su uz topli čaj, kavu ili kakao, odličan su doručak, slatki zalogaj koji možemo ponijeti sa sobom, a naravno, i desert. Njihovo meko i sočno tijesto te aromatični nadjev recept su za zadovoljstvo i uživanje.
Priznajemo, cimet rolice zahtijevaju i vremena i strpljenja, kao i svaki kolač od dizanog tijesta – jer treba mu dati vremena da se digne i postane tako pufasto i podatno, ali zato je zadovoljstvo na kraju još i veće.
Cimet rolice: od čokoladnih do onih s matchom
Uz 'obične' cimet rolice (nadjev od maslaca, cimeta i šećera), postoje i brojne izvedenice – od potpuno čokoladnih cimet rolica, preko onih u čije tijesto ide matcha, do onih s limunom, jabukama, ili nekim drugim voćem, bundevom…
Svaki recept je poseban i ima svoju draž, a na vama je da izaberete onaj koji vam se najviše sviđa.
            Cimet rolice, spremne za pećnicu
        
Savjeti za savršene cimet rolice
U nastavku donosimo i odlične savjete za uvijek savršene cimet rolice, a dio njih možete primijeniti i na pripremu drugih kolača i peciva od dizanih tijesta:
- Nemojte ubiti kvasac – za dizanje kvasca koristite mlako mlijeko, nikako vruće
 - Sastojci za tijesto moraju biti sobne temperature – prije svega ovo se odnosi na jaja i maslac
 - Tijesto nemojte premijesiti – tijesto je spremno kada se odvaja od rubova posude u kojoj se miksa, treba biti mekano, ali ne i ljepljivo
 - Za nadjev koristite omekšali, ne rastopljeni maslac – tako će se maslac lakše spojiti s ostalim sastojcima nadjeva, i neće 'iscuriti' prije vremena
 - Nadjev razmažite po cijeloj površini tijesta, ostavite jedino mali rub na mjestu gdje će biti kraj rolice
 - Tijesto čvrsto zarolajte
 - Rolice režite kuharskim koncem – nož može zgnječiti dio tijesta prilikom rezanja. Ako nemate kod kuće kuharski konac, odlično će poslužiti i zubni konac
 - Prilikom slaganja u kalup za pečenje, rolicama dajte dovoljno mjesta da se dignu i rašire, odnosno ostavite dovoljan razmak između njih (2.5 do 5 cm)
 - Rolice nemojte predugo peći kako se ne bi isušile, odnosno kako bi tijesto ostalo meko i sočno
 - Prije stavljanja preljeva pustite da se rolice prvo malo ohlade nakon pečenja (5 do 10 minuta). Ako koristite samo aromatizirani sirup, njega možete odmah preliti preko rolica, ne trebate čekati
 
A sada krećemo s receptima - donosimo naš top 5 recepata za cimet rolice...
            Čokoladne cimet rolice
        
Čokoladne cimet rolice s pekan orasima
Ovo nisu obične cimet rolice, ovo su čokoladne cimet rolice s pekan orasima! Tijesto je obogaćeno kakaom i kavom, nadjev miriše na cimet i čokoladu, a svaka rolica skriva komadiće čokolade. Kad se sve prelije gustim ganacheom i pospe pekan orasima, dobivaš desert koji lako može stajati uz bok s najfinijim tortama. Recept je u nastavku...
            Matcha cimet rolice
        
Matcha cimet rolice
Imamo odličan recept za matcha cimet rolice koje na savršen način spajaju cimet rolice i omiljeni zdravi napitak matcha latte. Recept smo pronašli na blogu Fit Mitten Kitchen i jako nam se sviđa.
U ovom receptu za matcha cimet rolice ne koriste se jaja, umjesto mlijeka koristi se biljno mlijeko, a ako želiš potpuno plant based verziju, samo trebaš maslac zamijeniti veganskim maslacem ili margarinom.
Cimet rolice s bundevom i preljevom od sira
Cimet rolice klasik su koji ne izlazi iz mode, a ova verzija s dodatkom bundeve i začina pravi je jesenski hit. Ove mekane rolice savršeno spajaju slatkoću smeđeg šećera i toplinu cimeta i začina od bundeve, dok kremasti preljev od sira donosi nježnu kiselost koja balansira okus.
Bilo da ih pripremaš za obitelj, prijatelje ili samo za sebe, cimet rolice s bundevom i preljevom od sira unijet će miris jeseni u tvoj dom i osvojiti sve oko stola.
            Cimet rolice s jabukama i karamelom
        
Cimet rolice s jabukama i karamelom
Čim jesen zakuca na vrata, iznova nas obuzme ljubav prema cimetu, jabukama, dizanom tijestu... Cimet rolice već svi znamo i svatko vjerojatno ima svoj omiljeni recept, a ove su posebno bogate jer sadrže jabuke i karamel. Savršena slatka jesenska kombinacija!
            Cimet rolice
        
Cimet rolice koje obožava Taylor Swift
Jedna od trenutačno najvećih glazbenih zvijezda, Taylor Swift, ludo je zaljubljena u svog zaručnika, zvijezdu američkog nogometa Travisa Kelcea i to ne skriva. No njezina velika ljubav je i fina hrana, a posebno jedna slastica kojoj ne može odoljeti. Slavna pjevačica obožava, naime, slasne i neodoljive cimet rolice.
Omiljene su joj, kako doznaju američki mediji, cimet rolice iz restorana Rye u Kansasu. Kako otkriva vlasnica i pastry chefica restorana Rye Megan Garrelts, Taylor i Travis često navraćaju u restoran na ručak ili večeru, a svaki put kući ponesu i obilno pakiranje njihovim cimet rolica.
Garrelts je s javnošću podijelila i svoj recept za slavne cimet rolice za kojima je toliko luda Taylor Swift, pa ih sada i ti možeš pripremiti kod kuće.