Sočne, mekane i mirisne rolice s bundevom i cimetom savršen su način za početak dana ili slatki užitak uz kavu
Cimet rolice klasik su koji ne izlazi iz mode, a ova verzija s dodatkom bundeve i začina pravi je jesenski hit. Ove mekane rolice savršeno spajaju slatkoću smeđeg šećera i toplinu cimeta i začina od bundeve, dok kremasti preljev od sira donosi nježnu kiselost koja balansira okus. Bilo da ih pripremaš za obitelj, prijatelje ili samo za sebe, unijet će miris jeseni u tvoj dom i osvojiti sve oko stola.
Cimet rolice s bundevom - savršene uz šalicu kave
Priprema je jednostavna, a svaki korak u pripremi donosi svoju čaroliju – tijesto koje polako raste na toplom, nadjev koji se pažljivo utiskuje u svaki sloj, i na kraju kremasti preljev koji se topi na svježe pečenim rolicama. Svaka rolica, sočna i mirisna, mali je trenutak sreće, savršen za dijeljenje ili za opuštanje uz šalicu kave.
Cimet rolice pašu u hladnim jesenskim danima
foto: User14908974 / Freepik
Ne gasi ekran dok kuham
Cimet rolice s bundevom i kremastim preljevom od sira
150 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
Glatko brašno
4,50
šalica
Šećer
0,33
šalica
Instant kvasac
2,25
žličica
Začin za bundevu (mješavina "pumpkin spice")
1
žlica
Sol
1
žličica
Mlijeko
1
šalica
Maslac
0,25
šalica
Pire od bundeve
0,50
šalica
Jaje
1
kom
Postupak
U velikoj zdjeli ili zdjeli miksera pomiješaj brašno, šećer, kvasac, začin za bundeve i sol. Miješaj dok se svi sastojci ne sjedine.
Dodaj toplo mlijeko, otopljeni maslac, pire od bundeve i jaje u smjesu suhih sastojaka. Koristeći nastavak za tijesto na mikseru ili ručno, mijesi tijesto dok ne postane mekano i tek blago ljepljivo, otprilike 8-10 minuta.
Pripremi veliku, čistu zdjelu tako da je premažeš uljem ili sprejem za pečenje, kako se tijesto ne bi zalijepilo dok raste.
Stavi tijesto u pripremljenu zdjelu i prekrij ga plastičnom folijom ili čistim kuhinjskim ručnikom.
Ostavi tijesto da se diže na toplome oko 1 sat ili dok se volumen ne udvostruči.
Kad je tijesto naraslo, prebaci ga na dobro pobrašnjenu površinu i razvaljaj u pravokutnik veličine otprilike 35x40 cm.
Premaži razvaljano tijesto pripremljenom smjesom maslaca i pirea od bundeve, ostavljajući oko 1 cm slobodnog ruba sa svih strana.
Pospi tijesto smjesom smeđeg šećera i začina, a zatim lagano utisni šećer u sloj maslaca kako bi se smjesa bolje povezala.
Počevši od duže strane, pažljivo zarolaj tijesto u čvrsti valjak, s time da šav ostane na dnu kako bi zadržao oblik.
Oštrim nožem sa zupcima odreži krajeve valjka (oko 2-3 cm s oba kraja), a zatim prereži valjak na pola. Svaku polovicu podijeli na još dva dijela, a svaku četvrtinu na tri jednaka komada, tako da dobiješ ukupno 12 rolica.
Pripremi posudu za pečenje dimenzija 23x33 cm tako da je namažeš uljem ili sprejem za pečenje.
Složi izrezane rolice u pripremljenu posudu za pečenje tako da su blago razmaknute. Pokrij posudu plastičnom folijom ili kuhinjskim ručnikom.
Ostavi rolice da se dižu na toplome još oko 45 minuta dok ne narastu i postanu mekane.
Dok se rolice dižu, zagrij pećnicu na 175°C.
Peci rolice u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta, ili dok rubovi ne postanu lagano zlatno-smeđi. Pazi da ih ne prepečeš kako bi ostale mekane.
Nakon što su se rolice malo ohladile (oko 15 minuta) premaži ih kremastim preljevom od sira. Preljev će se lagano otopiti i upiti u rolice dajući im bogat okus.
Posluži rolice tople i uživaj u slasnim, mirisnim zalogajima koji unose toplinu jeseni u svaki dom. Idealan su izbor za vikend doručak ili poslijepodnevni užitak uz šalicu kave ili čaja.
NADJEV
Sastojci
Maslac
0,25
šalica
Pire od bundeve
0,25
šalica
Smeđi šećer
0,60
šalica
Cimet
1,50
žličica
Začin za bundevu (mješavina "pumpkin spice")
1
žličica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Postupak
U maloj zdjeli pomiješaj omekšani maslac i pire od bundeve dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Stavi sa strane.
U drugoj zdjelici pomiješaj smeđi šećer, cimet i začin za bundeve dok se potpuno ne sjedine. Stavi sa strane.
KREMASTI PRELJEV
Sastojci
Maslac
0,25
šalica
Krem sir
4
žlica
Šećer u prahu
1
šalica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Postupak
U zdjeli miksera izmiksaj omekšani maslac i krem sir dok smjesa ne postane glatka i kremasta.
U smjesu maslaca i krem sira dodaj šećer u prahu i ekstrakt vanilije pa miksaj dok preljev ne postane ujednačen i kremast.
Bundeva je svestrana. Upoznaj je u ovim receptima!
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.