Ljeto se polako gasi i svima nam treba malo utjehe… A što bolje tješi od čokolade i opojnog mirisa cimeta? Uz ove cimet rolice s pekan orasima skoro ti dođe početi odbrojavati do Božića!
Ovo nisu obične cimet rolice, ovo su čokoladne cimet rolice s pekan orasima! Tijesto je obogaćeno kakaom i kavom, nadjev miriše na cimet i čokoladu, a svaka rolica skriva komadiće čokolade.
Kad se sve prelije gustim ganacheom i pospe pekan orasima, dobivaš desert koji lako može stajati uz bok s najfinijim tortama. Topli, mekani i ljepljivi iznutra, s hrskavim rubovima i kremastim preljevom – upravo tako izgledaju i mirišu ove rolice kada ih izvadiš iz pećnice.
Čokoladno tijesto je bogatije i treba više vremena da naraste, zato se u receptu koriste dva paketića kvasca. Ako je kuhinja hladna, dići će se i do dva sata – nemoj se zabrinuti, samo pusti da kvasac odradi svoje.
Ove čokoladne cimet rolice s pekan orasima su najbolje isti dan, ali možeš ih čuvati do tri dana i lagano podgrijati u mikrovalnoj. Dio tijesta može stajati u hladnjaku preko noći pa nastaviš s pečenjem sutradan.
Čokoladne cimet rolice
foto: Chasety/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Čokoladne cimet rolice s pekan orasima
20 MIN
pripreme
165 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Tijesto
Sastojci
Suncokretovo ulje
Šećer
0,50
šalica
Suhi kvasac
14
g
Brašno
540
g
Kakao prah
56
g
Instant kava
1
žlica
Sol
2
žličica
Jaje
1
kom
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Maslac
3
žlica
Postupak
Lagano premaži veliku zdjelu ujem. U mjernoj čaši pomiješaj 300 ml mlake vode i 1 žličicu šećera. Pospi kvasac po površini i ostavi 5 minuta da se zapjeni.
U zdjeli miksera pomiješaj brašno, kakao, instant kavu, sol i preostalu ½ šalice šećera.
Dodaj smjesu s kvascem, jaje i vaniliju. Miksaj na niskoj brzini dok se tijesto ne počne spajati. Povećaj brzinu na srednju i dodaj omekšani maslac, žlicu po žlicu. Nastavi miksati oko 5 minuta dok tijesto ne postane glatko.
Premjesti tijesto u pripremljenu zdjelu, okreni da se obloži. Pokrij i pusti da raste na sobnoj temperaturi 1–2 sata, dok se gotovo ne udvostruči.
Nadjev
Sastojci
Maslac
0,50
šalica
Svijetli smeđi šećer
107
g
Cimet šećer
1
žlica
Kakao prah
1
žlica
Postupak
U srednje velikoj zdjeli miješaj omekšani maslac, smeđi šećer, cimet i kakao dok ne postane glatko.
Slaganje i ganache
Sastojci
Brašno
Čokoladne kapljice
255
g
Suncokretovo ulje
Vrhnje za šlag
0,50
šalica
Pekan orasi
0,50
šalica
Postupak
Tijesto prebaci na pobrašnjenu površinu i razvaljaj u pravokutnik 45 x 38 cm. Namaži nadjev i pospi ½ šalice čokoladnih kapljica.
Zarolaj s duže strane u čvrsti valjak i odreži krajeve. Reži na 12 komada debljine 3–4 cm.
Naulji posudu za pečenje 33 x 23 cm. Posloži rolice, pokrij i pusti da rastu još 30–45 minuta.
Zagrij pećnicu na 190 °C. Rolice peci 20–25 minuta, dok površina ne bude suha, a sredina pečena. Pusti da se hlade 10 minuta.
U zdjelu stavi preostalu 1 šalicu čokoladnih kapljica. U mikrovalnoj ugrij vrhnje dok ne zakipi (oko 1 min), prelij preko čokolade i ostavi 30 sekundi. Umiješaj u glatku kremu.
Prelij ganache preko još toplih rolica i pospi tostiranim i nasjeckanim pekan orasima.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
549 kcal
27 %
MASTI
28,00 g
38 %
KOLESTEROL
0,55 g
0 %
UH
67,00 g
24 %
PROTEINI
9,00 g
18 %
Čokoladne cimet rolice s pekan orasima su idealne za vikend doručak, blagdanski stol ili kao desert uz kavu. Ako ih želiš učiniti još raskošnijima, u nadjev možeš dodati još nasjeckanih pekan oraha i svaki zalogaj bit će bogatiji.