Recepti 03. listopada 2023.

Još bolje cimet rolice s voćnim iznenađenjem

Cimet rolice
Prefine cimet rolice s voćnim punjenjem foto: Karolina Grabowska/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Mekano slatko tijesto, kiselkaste borovnice i dubok okus cimeta savršen su spoj.

Slatka dizana tijesta su apsolutni comfort food, idealan za jesenska (kišna) popodneva. Priprema nije zahtjevna, popis sastojaka je pristupačan, ali uzmi u obzir kako se tijesto treba dva puta dizati. Vjeruj nam, svaka se dodatna minuta miksanja i miješenja isplati!

Rolice možeš peći u dubokoj keramičkoj posudi ili svaku zasebno, u kalupima za muffine. Imaj na umu da su sastojci dostatni za 12 rolica te da ostatak možeš čuvati još dan ili dva u posudi s poklopcem. 

 

Jabuke u šlafroku Možda vas zanima... Jabuke u šlafroku s cimetom i rumom? Može! Recepti

 

 | Author: Monika Grabkowska/Unsplash Cimet rolice foto: Monika Grabkowska/Unsplash

Cimet rolice s borovnicama

Sastojci - za tijesto:

  • 250 ml mlijeka
  • 2 pune žličice suhog kvasca
  • 50 g šećera
  • 550 g glatkog brašna
  • 2 jaja (L)
  • 1 žličica soli
  • 90 g omekšalog maslaca

Sastojci - za nadjev:

  • 300 g borovnica (svježih ili zamrznutih)
  • 50 g šećera
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • 1 žlica limunovog soka
  • 2 žličice limunove korice
  • 1 žličica cimeta
  • prstohvat soli

 

Možda vas zanima... Odlična rolada s jabukama i cimetom za slatko popodne Recepti

 

Postupak:

  1. Najprije pripremi tijesto. U veliku posudu ulij toplo mlijeko, dodaj šećer i kvasac pa pusti da odstoji 10 minuta.
  2. Kad se kvasac aktivira, dodaj prosijano brašno, sol, jaja i mlijeko. Miksaj dok se ne formira kugla tijesta pa dodaj maslac i nastavi miksati dok se tijesto u potpunosti ne odvoji od stijenki posude. 
  3. Tijesto prebaci u nauljenu posudu, pokrij krpom i pusti da se diže 90 minuta, dok se ne udvostruči. 
  4. Dok čekaš da se tijesto digne, pripremi nadjev. Sve sastojke pomiješaj u većoj posudi i stavi na vatru. Kuhaj otprilike pet minuta, dok ne zavrije. Smanji vatru i pusti da krčka dok tekstura ne postane želatinozna. Redovito miješaj kako nadjev ne bi zagorio.
  5. Nadjev makni s vatre, premjesti u drugu posudu i pusti da se hladi.
  6. Duboku keramičku posudu obloži papirom za pečenje. 
  7. Tijesto razvaljaj na pravokutnik (30 x 40 cm) pa ga ravnomjerno premaži nadjevom. 
  8. Zarolaj tijesto i nareži ga na 12 jednakih komada. Posloži ih u pripremljenu keramičku posudu, prekrij krpom i pusti da se dižu još sat vremena.
  9. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Peci rolice 25-30 minuta, dok ne poprime zlatnu boju. Ako primijetiš da se prebrzo peku s gornje strane, prekrij ih aluminijskom folijom.

 

palačinke Možda vas zanima... Neodoljiv klasik - palačinke s cimetom i šećerom Recepti Možda vas zanima... Zamiriši dom slasnim vaflima s cimetom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.