gastro postao
Mekano slatko tijesto, kiselkaste borovnice i dubok okus cimeta savršen su spoj.
Slatka dizana tijesta su apsolutni comfort food, idealan za jesenska (kišna) popodneva. Priprema nije zahtjevna, popis sastojaka je pristupačan, ali uzmi u obzir kako se tijesto treba dva puta dizati. Vjeruj nam, svaka se dodatna minuta miksanja i miješenja isplati!
Rolice možeš peći u dubokoj keramičkoj posudi ili svaku zasebno, u kalupima za muffine. Imaj na umu da su sastojci dostatni za 12 rolica te da ostatak možeš čuvati još dan ili dva u posudi s poklopcem.
Cimet rolice s borovnicama
Sastojci - za tijesto:
- 250 ml mlijeka
- 2 pune žličice suhog kvasca
- 50 g šećera
- 550 g glatkog brašna
- 2 jaja (L)
- 1 žličica soli
- 90 g omekšalog maslaca
Sastojci - za nadjev:
- 300 g borovnica (svježih ili zamrznutih)
- 50 g šećera
- 1 žlica kukuruznog škroba
- 1 žlica limunovog soka
- 2 žličice limunove korice
- 1 žličica cimeta
- prstohvat soli
Postupak:
- Najprije pripremi tijesto. U veliku posudu ulij toplo mlijeko, dodaj šećer i kvasac pa pusti da odstoji 10 minuta.
- Kad se kvasac aktivira, dodaj prosijano brašno, sol, jaja i mlijeko. Miksaj dok se ne formira kugla tijesta pa dodaj maslac i nastavi miksati dok se tijesto u potpunosti ne odvoji od stijenki posude.
- Tijesto prebaci u nauljenu posudu, pokrij krpom i pusti da se diže 90 minuta, dok se ne udvostruči.
- Dok čekaš da se tijesto digne, pripremi nadjev. Sve sastojke pomiješaj u većoj posudi i stavi na vatru. Kuhaj otprilike pet minuta, dok ne zavrije. Smanji vatru i pusti da krčka dok tekstura ne postane želatinozna. Redovito miješaj kako nadjev ne bi zagorio.
- Nadjev makni s vatre, premjesti u drugu posudu i pusti da se hladi.
- Duboku keramičku posudu obloži papirom za pečenje.
- Tijesto razvaljaj na pravokutnik (30 x 40 cm) pa ga ravnomjerno premaži nadjevom.
- Zarolaj tijesto i nareži ga na 12 jednakih komada. Posloži ih u pripremljenu keramičku posudu, prekrij krpom i pusti da se dižu još sat vremena.
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Peci rolice 25-30 minuta, dok ne poprime zlatnu boju. Ako primijetiš da se prebrzo peku s gornje strane, prekrij ih aluminijskom folijom.