Naš omiljeni recept s radionice "Ispeci i ponesi"

Damira Kovačić
Obično smo siti i veseli nakon kulinarskih radionica u Centru za kulturu prehrane, ali ovog smo puta plastične posudice napunili božićnim kolačima i uživali u njima nekoliko dana.
Vidi originalni članak

Moramo priznati da nam se sviđa novi koncept  ispeci i ponesi. Sve što smo ispekli na trosatnoj radionici božićnih kolačića, uz mentorstvo blogerice Anje Bajt, podijelili smo i ponijeli sa sobom.  

Priprema božićnih kolačića nije nikakav problem uz detaljan recept i korisne savjete pa smo na vrijeme izvadili iz pećnice biscotte, medenjake i zvjezdice te dovršili ukrašavanje Gingerbread kuglica. Kuhinja je mirisala po umirujućim začinima, cimetu, klinčiću, đumbiru, anisu i muškatnom oraščiću, pa je zaista bilo lako zaboraviti na umorne noge i dugi radni tjedan iza nas.

 

NOVA SEZONA Za blagdane poklonite kulinarske radionice

 

 

Božić je prošao, ali blagdanski duh  možete još nakratko zadržati uz recept za hrskave biscotte koji mogu stajati čak dva tjedna.

Sastojci:

  • 210 g glatkog brašna 
  • 70 g kukuruznog brašna 
  • 200 g šećera 
  • 1 žličica sode bikarbone 
  • prstohvat soli 
  • 2 velika jaja 
  • 1 limun – korica 
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije 
  • 55 g otopljenog maslaca 
  • 100 g badema – grubo nasjeckani 
  • 50 g sitno sjeckanih brusnica 
  • 100 g bijele čokolade – grubo nasjeckane 

 

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 180°C. 
  2. Pomiješajte oba brašna, šećer, sodu bikarbonu i sol. Dodajte naribanu limunovu koricu, sjeckane bademe i brusnice, vaniliju i čokoladu.
  3. Jaja razmutite i dodajte u brašno. 
  4. Otopite maslac i dodajte u brašno. 
  5. Sve pomiješajte i zamijesite glatko tijesto. Ako vam je smjesa presuha, dodajte žlicu – dvije mlijeka.
  6. Tijesto podijelite u dva jednaka dijela. Od svakog dijela formirajte valjak (štrucu) dužine 33 cm. Oba valjka s gornje strane poravnajte tako da nemaju zaobljen vrh. Premjestite u tepsiju (ostavite dosta prostora između), na papir za pečenje i pecite 20 minuta na 180°C.
  7. Kada su pečeni, valjci se jako rašire i blago popucaju. Ostavite ih da se hlade 20 minuta. Nakon 20 minuta, oštrim nožem za kruh režite kriške debljine 1 cm. 
  8. Stavljajte kriške na tepsiju (na papir za pečenje) jednu do druge. Pecite na 120°C, 20 minuta. Zatim okrenite svaku krišku i pecite još 10 – 20 minuta, da poprime zlatnu boju.

Ostavite da se ohlade i čuvajte ih na sobnoj temperaturi u zatvorenoj kutiji. Od ove količine može se dobiti oko 50-60 biscotta.

 

Posjeti Gastro.hr