Moramo priznati da nam se sviđa novi koncept ispeci i ponesi. Sve što smo ispekli na trosatnoj radionici božićnih kolačića, uz mentorstvo blogerice Anje Bajt, podijelili smo i ponijeli sa sobom.
Priprema božićnih kolačića nije nikakav problem uz detaljan recept i korisne savjete pa smo na vrijeme izvadili iz pećnice biscotte, medenjake i zvjezdice te dovršili ukrašavanje Gingerbread kuglica. Kuhinja je mirisala po umirujućim začinima, cimetu, klinčiću, đumbiru, anisu i muškatnom oraščiću, pa je zaista bilo lako zaboraviti na umorne noge i dugi radni tjedan iza nas.
Božić je prošao, ali blagdanski duh možete još nakratko zadržati uz recept za hrskave biscotte koji mogu stajati čak dva tjedna.
Sastojci:
- 210 g glatkog brašna
- 70 g kukuruznog brašna
- 200 g šećera
- 1 žličica sode bikarbone
- prstohvat soli
- 2 velika jaja
- 1 limun – korica
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 55 g otopljenog maslaca
- 100 g badema – grubo nasjeckani
- 50 g sitno sjeckanih brusnica
- 100 g bijele čokolade – grubo nasjeckane
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 180°C.
- Pomiješajte oba brašna, šećer, sodu bikarbonu i sol. Dodajte naribanu limunovu koricu, sjeckane bademe i brusnice, vaniliju i čokoladu.
- Jaja razmutite i dodajte u brašno.
- Otopite maslac i dodajte u brašno.
- Sve pomiješajte i zamijesite glatko tijesto. Ako vam je smjesa presuha, dodajte žlicu – dvije mlijeka.
- Tijesto podijelite u dva jednaka dijela. Od svakog dijela formirajte valjak (štrucu) dužine 33 cm. Oba valjka s gornje strane poravnajte tako da nemaju zaobljen vrh. Premjestite u tepsiju (ostavite dosta prostora između), na papir za pečenje i pecite 20 minuta na 180°C.
- Kada su pečeni, valjci se jako rašire i blago popucaju. Ostavite ih da se hlade 20 minuta. Nakon 20 minuta, oštrim nožem za kruh režite kriške debljine 1 cm.
- Stavljajte kriške na tepsiju (na papir za pečenje) jednu do druge. Pecite na 120°C, 20 minuta. Zatim okrenite svaku krišku i pecite još 10 – 20 minuta, da poprime zlatnu boju.
Ostavite da se ohlade i čuvajte ih na sobnoj temperaturi u zatvorenoj kutiji. Od ove količine može se dobiti oko 50-60 biscotta.