Recepti 27. prosinca 2017.

Naš omiljeni recept s radionice "Ispeci i ponesi"

foto: Damira Kovačić
gastro postao gastro.24sata.hr
Obično smo siti i veseli nakon kulinarskih radionica u Centru za kulturu prehrane, ali ovog smo puta plastične posudice napunili božićnim kolačima i uživali u njima nekoliko dana.

Moramo priznati da nam se sviđa novi koncept  ispeci i ponesi. Sve što smo ispekli na trosatnoj radionici božićnih kolačića, uz mentorstvo blogerice Anje Bajt, podijelili smo i ponijeli sa sobom.  

Priprema božićnih kolačića nije nikakav problem uz detaljan recept i korisne savjete pa smo na vrijeme izvadili iz pećnice biscotte, medenjake i zvjezdice te dovršili ukrašavanje Gingerbread kuglica. Kuhinja je mirisala po umirujućim začinima, cimetu, klinčiću, đumbiru, anisu i muškatnom oraščiću, pa je zaista bilo lako zaboraviti na umorne noge i dugi radni tjedan iza nas.

 | Author: Damira Kovačić foto: Damira Kovačić

 

Možda vas zanima... Za blagdane poklonite kulinarske radionice Najave

 

 | Author:

 

Božić je prošao, ali blagdanski duh  možete još nakratko zadržati uz recept za hrskave biscotte koji mogu stajati čak dva tjedna.

Sastojci:

  • 210 g glatkog brašna 
  • 70 g kukuruznog brašna 
  • 200 g šećera 
  • 1 žličica sode bikarbone 
  • prstohvat soli 
  • 2 velika jaja 
  • 1 limun – korica 
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije 
  • 55 g otopljenog maslaca 
  • 100 g badema – grubo nasjeckani 
  • 50 g sitno sjeckanih brusnica 
  • 100 g bijele čokolade – grubo nasjeckane 

 

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 180°C. 
  2. Pomiješajte oba brašna, šećer, sodu bikarbonu i sol. Dodajte naribanu limunovu koricu, sjeckane bademe i brusnice, vaniliju i čokoladu.
  3. Jaja razmutite i dodajte u brašno. 
  4. Otopite maslac i dodajte u brašno. 
  5. Sve pomiješajte i zamijesite glatko tijesto. Ako vam je smjesa presuha, dodajte žlicu – dvije mlijeka.
  6. Tijesto podijelite u dva jednaka dijela. Od svakog dijela formirajte valjak (štrucu) dužine 33 cm. Oba valjka s gornje strane poravnajte tako da nemaju zaobljen vrh. Premjestite u tepsiju (ostavite dosta prostora između), na papir za pečenje i pecite 20 minuta na 180°C.
  7. Kada su pečeni, valjci se jako rašire i blago popucaju. Ostavite ih da se hlade 20 minuta. Nakon 20 minuta, oštrim nožem za kruh režite kriške debljine 1 cm. 
  8. Stavljajte kriške na tepsiju (na papir za pečenje) jednu do druge. Pecite na 120°C, 20 minuta. Zatim okrenite svaku krišku i pecite još 10 – 20 minuta, da poprime zlatnu boju.

 | Author: Damira Kovačić foto: Damira Kovačić

Ostavite da se ohlade i čuvajte ih na sobnoj temperaturi u zatvorenoj kutiji. Od ove količine može se dobiti oko 50-60 biscotta.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.