Neodoljivo mirisan kolač s maslinovim uljem i crvenom narančom

Thinkstock
Izvrstan kolač koji možete jesti od doručka do večere!
Vidi originalni članak

Počela je sezona naranči i treba ih što više koristiti! Ne moramo ih jesti samo svježe, već ih možemo iskoristiti i za sjajne kolače poput ovog. Uvijek odličan biskvit kolač, možemo jesti sam, ali i poslužiti uz šalicu mirisnog čaja

Maslinovo ulje cijelu kombinaciju čini još boljom i zdravijom. 

Crvena naranča dat će jedan poseban okus i miris ovom kolaču, međutim, ako ih  ne možete nabaviti, i obične naranče će biti dobre.

Sastojci:

  • 1 srednje velika crvena naranča
  • 1 1/4 šalice glatkog brašna
  • 1/2 šalice kukuruznog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1/4 žličice sode bikarbone
  • 1/4 žličice soli
  • 2/3 šalice + 2 žlice šećera (odvojeno)
  • 1/2 šalice jogurta
  • 3 jaja
  • 1/2 šalice maslinovog ulja
  • 4 tanko odrezane kriške crvene naranče

Priprema:

  1.  Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
  2. Oguliti koricu s naranče i narezati ju na tanke trakice, a naranču ocijediti i uzeti 1/4 šalice soka
  3. Pomiješati brašno, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu u posudi
  4. Pomiješati 2/3 šalice šećera sa 1/4 šalice soka od naranče; postupno dodavati jogurt, jaja, pa umiješati smjesu s brašnom; miješati dok se sve ne sjedini pa ubaciti koricu naranče i ponovno sve dobro promiješati
  5. Prebaciti smjesu u podmazan kalup ili na papir za pečenje, poslagati gore tanko narezane naranče i posipati s dvije žlice šećera (u pravokutni kalup za kruh) i peći otprilike 50 minuta - dok ne postane zlatno smeđe
  6. Izvaditi iz pećnice i pustiti da se potpuno ohladi.

Poslužite uz šalicu čaja i uživajte! 

Posjeti Gastro.hr