gastro postao
Izvrstan kolač koji možete jesti od doručka do večere!
Počela je sezona naranči i treba ih što više koristiti! Ne moramo ih jesti samo svježe, već ih možemo iskoristiti i za sjajne kolače poput ovog. Uvijek odličan biskvit kolač, možemo jesti sam, ali i poslužiti uz šalicu mirisnog čaja.
Maslinovo ulje cijelu kombinaciju čini još boljom i zdravijom.
Crvena naranča dat će jedan poseban okus i miris ovom kolaču, međutim, ako ih ne možete nabaviti, i obične naranče će biti dobre.
Sastojci:
- 1 srednje velika crvena naranča
- 1 1/4 šalice glatkog brašna
- 1/2 šalice kukuruznog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/4 žličice sode bikarbone
- 1/4 žličice soli
- 2/3 šalice + 2 žlice šećera (odvojeno)
- 1/2 šalice jogurta
- 3 jaja
- 1/2 šalice maslinovog ulja
- 4 tanko odrezane kriške crvene naranče
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
- Oguliti koricu s naranče i narezati ju na tanke trakice, a naranču ocijediti i uzeti 1/4 šalice soka
- Pomiješati brašno, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu u posudi
- Pomiješati 2/3 šalice šećera sa 1/4 šalice soka od naranče; postupno dodavati jogurt, jaja, pa umiješati smjesu s brašnom; miješati dok se sve ne sjedini pa ubaciti koricu naranče i ponovno sve dobro promiješati
- Prebaciti smjesu u podmazan kalup ili na papir za pečenje, poslagati gore tanko narezane naranče i posipati s dvije žlice šećera (u pravokutni kalup za kruh) i peći otprilike 50 minuta - dok ne postane zlatno smeđe
- Izvaditi iz pećnice i pustiti da se potpuno ohladi.
Poslužite uz šalicu čaja i uživajte!