Nevjerojatno sočan kolač od limuna i ricotte

Alesia Kozik/Pexels Kolač od limuna i ricotte
Tajna sočnosti ovog kolača od limuna je upravo ricotta, mlada skuta, dok mu limuni daju karakterističnu aromu
Vidi originalni članak

Jede ti se nešto slatko, a ne da ti se provesti u kuhinji baš cijeli dan? Imamo odličan recept za kolač od limuna koji se jednostavno i brzo priprema, a jako je ukusan i sočan.

Raskošan okus limuna i sočnost o kojoj će se pričati još dugo nakon što ovaj kolač nestane do posljednje mrvice, njegovi su glavni aduti. Koristi nešpricane limune, i obavezno koristi baš ricottu jer upravo ta profinjena svježa skuta ovaj kolač čini upravo onakvim kakav jest – finim i neodoljivim!

Kolač od limuna i ricotte

Sastojci:

  • ulje za namastiti kalup za pečenje
  • 1 šalice + 2 žlice šećera
  • 2 žlice naribane limunove korice (od cca 2 limuna)
  • 9 žlica maslaca, omekšalog
  • 3 veća jaja, na sobnoj temperaturi
  • ½ žličice ekstrakta limuna
  • 1 i 1/3 šalice oštrog brašna
  • 1 i ½ žličice praška za pecivo
  • ¼ žličice soli
  • ½ šalice + 1 žlica ricotta sira
  • šećer u prahu, tučeno slatko vrhnje ili vrhnje za šlag, voće po izboru - za ukrašavanje

 

za prste polizati Osvježavajuć i neodoljiv: Tart od limuna

 

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Okrugli kalup namasti i obloži papirom za pečenje.
  2. Šećer i limunovu koricu izmiješaj među dlanovima kako bi se šećer jače infuzirao aromama limuna. Dodaj maslac i počni miksati na srednjoj brzini. Miksaj dok ne dobiješ pahuljastu smjesu, oko 10 minuta.
  3. U smjesu dodaj jaja, jedno po jedno, i miksaj na slaboj brzini dok se svako jaje ne uklopi u smjesu. Dodaj ricottu i miksaj dalje. Dodaj brašno, prašak za pecivo i sol te miksaj još 15-ak sekundi, odnosno dok ne dobiješ jednoličnu smjesu.
  4. Tijesto ulij u kalup i peci 30-35 minuta.
  5. Izvadi iz pećnice i pusti da se hladi u kalupu oko 15 minuta. Izvadi iz kalupa i pusti da se ohladi na sobnu temperaturu oko 45 minuta. Pospi šećerom u prahu i posluži s tučenim slatkim vrhnjem i voćem po izboru.

 

Bonus okus Aromatične limunade: Poboljšani klasik

 

Savjet više:

  • Kolač se može ispeći i jedan dan prije posluživanja i čuvati u posudi bez dotoka zraka, na sobnoj temperaturi. Šećer u prahu pospi tek netom prije posluživanja.
  • Smokve, kruške, dinje, kandirana korica limuna ili naranče neke su od voćnih opcija koje odlično okusom odgovaraju uz ovu tortu, a i lijepa su dekoracija.

 

Posjeti Gastro.hr