gastro postao
Ovaj tart od limuna oduševit će sva tvoja osjetila
Ukusno i mekano tijesto, kremasti i osvježavajući nadjev - tako možemo opisati ovu divotu, tart od limuna.
O limunu sve znaš i zato ne treba puno pisati. Dobar je u slanim i slatkim jelima, a za tebe danas imamo recept za tart koji će oduševiti ne samo tebe, već i sve tvoje ukućane i goste. Ovaj bogat i osvježavajuć kolač odličan je izbor za desert uz kavu.
Tart od limuna
Sastojci - za tijesto:
- 180 g brašna
- 85 g maslaca
- 45 g šećera
- 1 jaje
Sastojci - za nadjev:
- 5 jaja
- 200 g šećera
- korica 2 limuna
- sok 4 limuna
- 250 ml vrhnja za šlag
- 15 g šećera u prahu
Priprema:
- Za tijesto miksati brašno, maslac i šećer dok se ne dobije mrvičasta smjesa. Dodati jaje i miksati dok se tijesto ne oblikuje u loptu.
- Na pobrašnjenoj površini razvaljati tijesto u veliki krug kojim ćemo obložiti kalup. Staviti ga u hladnjak na najmanje 30 minuta.
- Za nadjev istući jaja i šećer. Umiješati limunovu koricu i sok, pa vrhnje. Staviti na 1 sat u hladnjak.
- Zagrijati pećnicu na 190 °C.
- Tijesto obložiti papirom za pečenje, napuniti ga kuglicama za pečenje ili suhim grahom ili rižom pa peći 10 minuta.
- Izvaditi papir i kuglice za pečenje pa peći još 5 minuta.
- Smanjiti temperaturu pećnice na 140 °C.
- Uliti nadjev s limunom, pazeći da se ne prelije izvan ruba. Peći 30 minuta.
- Izvaditi iz pećnice pa ostaviti da se hladi.
- Poslužiti posuti šećerom u prahu i limunovom koricom.