gastro postao
Dan zaključi komadom sočnog kuglofa s limunom - i šalicom čaja
S kuglofom zaista ne možeš pogriješiti jer ga vole sve generacije, fotogeničan je i savršeno pristaje uz šalicu toplog voćnog čaja. Uz to, vaganje i priprema će ti oduzeti samo 15-ak minuta.
Ako želiš da izgleda još efektnije, slobodno ga ukrasi šećernom glazurom ili bijelom čokoladom.
Kuglof od limuna
Sastojci:
- 250 g omekšalog maslaca + za premazivanje kalupa
- 250 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/4 žličice soli
- 220 g šećera u prahu
- 3 limuna (samo korica)
- 4 jaja
Za sirup:
- 100 g šećera u prahu
- 3 limuna (sok)
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i dobro premaži kalup za kuglof maslacem.
- Pomiješaj brašno, sol i prašak za pecivo u jednoj posudi. U drugoj izmiksaj električnim mikserom maslac, šećer i koricu dok ne dobiješ blijedu i glatku smjesu.
- Dodaj jedno po jedno jaje i dobro izmiksaj. Potom postupno dodaj brašno pa izmiješaj drvenom žlicom.
- Smjesu prelij u namašćeni kalup i peci otprilike 40 minuta.
- Za to vrijeme pripremi sirup. Pomiješaj šećer sa sokom limuna u posudi pa ga zagrij do vrenja. Kuhaj dvije, tri minuta, a zatim makni s vatre i pusti da se ohladi.
- Pečen i lagano ohlađen kuglof prelij sirupom i ostavi ga u kalupu još 15-ak minuta kako bi se sirup upio.
- Nakon toga izvadi kuglof iz kalupa i pričekaj da se do kraja ohladi.