Recepti 04. studenoga 2020.

Ekstra čokoladni kuglof koji nestaje u tren oka!

gastro postao gastro.24sata.hr
Čokolada, čokolada i još malo čokolade – upravo ovako najbolje možemo opisati ovaj kuglof! Jednostavna priprema i predivan izgled osvojit će te na prvi zalogaj.

Kuglof zauzima posebno mjesto u gastronomiji, a svojim oblikom, mirisom i okusom u dom donosi autentični duh praznika. Za prekrasan oblik zaslužan je specijalni kalup namijenjen upravo izradi kuglofa. Ovaj mirisan, mekan i sočan kolač oduševit će tvoje nepce, stoga, ako želiš pripremiti nešto slatko i ukusno, a ne previše komplicirano, predlažemo ti upravo ovaj recept.

 

Možda vas zanima... Trostruko čokoladni mousse - desert kojem ne možete reći NE! Kolumne

 

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 225 g šećera
  • 1 prašak za pecivo (ili soda bikarbone)
  • prstohvat soli
  • ½ žličice cimeta
  • 100 g maslaca
  • 120 ml biljnog ulja
  • 35 g kakaa u prahu
  • 200 ml vode
  • 120 g mlijeka
  • 2 jaja
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 150 g nasjeckane čokolade

Sastojci za glazuru:

  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 300 g nasjeckane čokolade

 

Možda vas zanima... Brzinski kruh od čokolade - s još malo čokolade Recepti

 

Postupak:

  1.      Maslac otopi u zdjeli. Dodaj ulje, kakao i vodu. Smjesu prokuhaj uz stalno miješanje.
  2.      U drugoj posudi izmiješaj sve suhe sastojke.
  3.      Suhim sastojcima dodaj vruću smjesu maslaca i kakaa te sve sastojke dobro sjedini.
  4.      Umiješaj i mlijeko, jaja i vaniliju te dodaj nasjeckanu čokoladu.
  5.      Smjesu ulij u prethodno namašćeni kalup za kuglof.
  6.      Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva, 45 do 55 minuta.
  7.      Dok se kuglof peče pripremi glazuru. Slatko vrhnje zagrij do vrenja, makni s vatre te dodaj nasjeckanu čokoladu i miješaj dok se čokolada ne otopi i smjesa ne postane glatka.
  8.      Glazuru prelij preko ohlađenog kuglofa.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.