gastro postao
Kriška sočnog čokoladnog kruha upravo je ono što ti ovih dana treba...
Posljednjih su nam dana od kremastih kolača daleko draža dizana tijesta, zlevke i kuglofi te različite verzije slatkog kruha. Budući da smo nekoliko puta već pripremali banana bread, ovog smo se puta opredijelili za sočan kruh od čokolade.
Ovaj je kruh dovoljno ukusan i bez dodataka, ali preljev od čokolade ili žlica tučenog vrhnja neće naškoditi. Ako još uvijek nisi zatvorila sezonu sladoleda, slobodno dodaj i kuglicu omiljenog okusa.
Sastojci:
- 200 g glatkog brašna
- 40 g kakaa
- 200 g smeđeg šećera
- ½ žličice soli
- 1 žličica sode
- 100 g rastopljenog maslaca
- 3 jaja
- 120 ml grčkog jogurta
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 150 g nasjeckane tamne čokolade
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Premaži maslacem kalup za kruh (cca 25 x 13 cm).
- U jednoj posudi pomiješaj sve suhe sastojke – prosijano brašno, kakao, smeđi šećer, sol i sodu
- U drugoj posudi izmiksaj rastopljeni i ohlađeni maslac s jajima sobne temperature. Umiješaj grčki jogurt i vaniliju.
- Dodaj sve suhe sastojke pa dobro promiješaj drvenom žlicom. Pripazi da ne ostanu grudice brašna. Na kraju umiješaj i komadiće čokolade.
- Prelij u kalup i peci 40-50 minuta. Provjeri čačkalicom je li kruh gotov pa pusti da se hladi u kalupu 15-ak minuta. Potom ga izvadi iz kalupa i pričekaj da se ohladi u potpunosti prije rezanja.
U slast!