Recepti 1829 prikaza 29. siječnja 2019.

Kruh s cimetom: Doručak, gablec, desert i večera

Getty Images
Pripremite slatko tijesto s cimetom koje idealno pristaje baš svakom dobu dana.

Nema puno poslastica koje se mogu natjecati s dizanim tijestom s cimetom. Opušta već sam pogled na tijesto koje se polako diže, a miris tijekom pečenja je daleko bolji od mirisa eteričnih ulja i svijeća. 

Pričekajte da se ohladi prije rezanja i uživajte tijekom cijelog dana.  Ako pretpostavljate da će vam biti previše, polovicu ispečenog i ohlađenog kruha stavite u zamrzivač i izvadite kad se zaželite slatkog.

 

Možda vas zanima... Započnite dan slatkim kruhom od jabuka i borovnica Recepti

 

 

Sastojci:

  • 350 ml tople vode
  • 7 g kvasca
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • 4 žlice maslaca
  • 500 g brašna
  • ½ žličice soli
  • 3 žlice šećera
  • 2 žlice cimeta

Priprema:

  1. Pomiješajte toplu vodu s kvascem i pustite da odstoji par minuta.
  2. Dodajte smeđi šećer i tri žlice omekšanog maslaca.
  3. Umiješajte 250 g brašna i sol i miksajte tri, četiri minute.
  4. Postepeno dodajte još 200 g brašna i miksajte. Tijesto je spremno kad se u potpunosti odvaja od stijenki posude.
  5. Prebacite na pobrašnjenu čistu plohu i mijesite. Po potrebi dodajte još malo brašna. Tijesto će nakon desetak minuta biti glatko i elastično.
  6. Premjestite tijesto u nauljenu posudu, pokrijte plastičnom folijom i pustite da stoji na toplom dok se ne udvostruči. 
  7. Razvaljajte tijesto u četverokut debljine 5 mm. Rastopite preostalu žlicu maslaca, pričekajte da se ohladi i premažite tijesto, a potom ga pospite smjesom šećera i cimeta.
  8. Zarolajte tijesto, a zatim ga oštrim nožem prepolovite po dužini i omotajte polovice.
  9. Prebacite u kalup obložen papirom za pečenje, pokrijte folijom i pričekajte pola sata da se digne.
  10. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva i pecite 40 do 45 minuta. 
  11. Pričekajte da se ohladi prije rezanja. 

 

 

Možda vas zanima... Aromatični kruh u loncu za cvijeće - neobičan trik koji uvijek pali! Kolumne

 

U slast!

 

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.