Nema puno poslastica koje se mogu natjecati sa slatkim kruhom od krumpira s cimetom i kakaom. Opušta već sam pogled na tijesto koje se polako diže, a miris tijekom pečenja je daleko bolji od mirisa eteričnih ulja i svijeća.
Pričekaj da se ohladi prije rezanja i uživaj tijekom cijelog dana. Ako misliš da će ti biti previše, polovicu ispečenog i ohlađenog kruha stavi u zamrzivač i izvadi kad se zaželiš slatkog.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 kuhani krumpir srednje veličine
- 7 g suhog kvasca
- 100 šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žumanjak
- 200 ml mlijeka
- 100 ml ulja
Za nadjev ti trebaju cimet, kakao, šećer i žlica maslaca, a za premaz još jedan žumanjak i malo mlijeka.
Priprema:
- U posudi pomiješaj brašno, suhi kvasac, ohlađeni i sitno naribani krumpir, šećer i vanilin šećer pa dodaj umućeni žumanjak.
- Prelij toplim mlijekom i uljem pa umijesi glatko tijesto. Pokrij krpom i pusti da se diže sat vremena na toplom.
- Razvaljaj tijesto pa gornju stranu premaži s malo rastopljenog i ohlađenog maslaca. U posudici pomiješaj cimet, šećer i kakao, isprobaj pa pospi po cijeloj površini osim po rubovima. Zarolaj poput orahnjače, omotaj poput babke ili pak preklopi sloj po sloj. Kako god ti se sviđa!
- Premjesti u namašćeni kalup za kruh, pokrij krpom i pusti da odstoji još 20-ak minuta.
- Prije pečenja premaži smjesom žumanjka i mlijeka pa peci otprilike pola sata u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Ohladi prije rezanja. U slast!