Recepti 4038 prikaza 17. prosinca 2019.

Kruh s cimetom: Doručak, gablec, desert i večera

Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Pripremi slatko tijesto s cimetom koje idealno pristaje baš svakom dobu dana.

Nema puno poslastica koje se mogu natjecati s dizanim tijestom s cimetom. Opušta već sam pogled na tijesto koje se polako diže, a miris tijekom pečenja je daleko bolji od mirisa eteričnih ulja i svijeća. 

Pričekaj da se ohladi prije rezanja i uživaj tijekom cijelog dana. Ako pretpostavljaš da će vam biti previše, polovicu ispečenog i ohlađenog kruha stavi u zamrzivač i izvadi kad se zaželiš slatkog.

 

Možda vas zanima... Započnite dan slatkim kruhom od jabuka i borovnica Recepti

 

Sastojci:

  • 350 ml tople vode
  • 7 g kvasca
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • 4 žlice maslaca
  • 500 g brašna
  • ½ žličice soli
  • 3 žlice šećera
  • 2 žlice cimeta

Priprema:

  1. Pomiješaj toplu vodu s kvascem i pusti da odstoji par minuta.
  2. Dodaj smeđi šećer i tri žlice omekšalog maslaca.
  3. Umiješaj 250 g brašna i sol i miksaj tri, četiri minute.
  4. Postepeno dodaj još 200 g brašna i miksaj. Tijesto je spremno kad se u potpunosti odvaja od stijenki posude.
  5. Prebaci na pobrašnjenu čistu plohu i mijesi. Po potrebi dodaj još malo brašna. Tijesto će nakon desetak minuta biti glatko i elastično.
  6. Premjesti tijesto u nauljenu posudu, pokrij plastičnom folijom i pusti da stoji na toplom dok se ne udvostruči. 
  7. Razvaljaj tijesto u četverokut debljine 5 mm. Rastopi preostalu žlicu maslaca, pričekaj da se ohladi i premaži tijesto, a potom ga pospi smjesom šećera i cimeta.
  8. Zarolaj tijesto, a zatim ga oštrim nožem prepolovi po dužini i omotaj polovice.
  9. Prebaci u kalup obložen papirom za pečenje, pokrij folijom i pričekaj pola sata da se digne.
  10. Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva i peci 40 do 45 minuta. 
  11. Pričekaj da se ohladi prije rezanja. 

 

Možda vas zanima... Aromatični kruh u loncu za cvijeće - neobičan trik koji uvijek pali! Kolumne

 

U slast!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.