Kolumne 05. rujna 2019.

Kolač od limuna i maka s preljevom od borovnica

foto: Ana Zelić
gastro postao gastro.24sata.hr
Pripremite ovaj sočan desert pa uživajte u okusima i bojama!

Posljednje dane ljeta proslavite sočnim kolačem od maka i limuna. Prelijte ga vibrantnim preljevom od borovnica, ukrasite svježim bobicama i poslužite uz kavu ili čaj.

 

Možda vas zanima... Victoria sponge sa svježim jagodama i kremom od vanilije Kolumne

 

Anine genijalne slastice i ostale delicije možete potražiti na blogu Ana's Baking Chronicles, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.  

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

Sastojci za biskvit:

  • 3 jaja sobne temperature (L)
  • 240 g glatkog brašna
  • 225 g šećera
  • 2 žlice mljevenog maka
  • 2 žličice praška za pecivo (10 g)
  • 1/2 žličice soli
  • 80 g omekšalog maslaca
  • 80 g suncokretovog ulja
  • 150 g kiselog vrhnja (sobne temperature)
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • 75 g svježe iscijeđenog limunovog soka
  • korica dva limuna

Džem/umak od borovnica:

  • 350 g smrznutih borovnica
  • 150 g šećera

Preljev od borovnica:

  • 150 g šećera u prahu
  • 1 žlica umaka od borovnica
  • 1 žlica vrhnja za šlag
  • 1-2 žlice mlijeka (odnosno koliko je potrebno za željenu konzistenciju)

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

Priprema:

  1. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 165°C, odnosno 180°C ako koristite klasičnu pećnicu s gornjim i donjim grijačem. Namastite i obložite papirom za pečenje kalup za slatki kruh. Moj je dimenzija 26 x 12x7 (otprilike). 
  2. U jednu zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo i sol te promiješajte i dodajte mljeveni mak. To su suhi sastojci. Pjenjačom pomiješajte kiselo vrhnje sobne temperature, limunov sok i ekstrakt vanilije. To su mokri sastojci. Miksajte maslac, ulje i šećer dok ne posvijetli i ne postane pjenasto (oko 3 minute). Dodajte jedno po jedno jaje, miksajući dobro iza svakog dodatka dok se ne sjedini s ostatkom smjese. Naizmjenično dodajte suhe i mokre sastojke, tako da završite s brašnom (3 dodavanja suhih, 2 dodavanja mokrih sastojaka). Miksajte samo dok se sve ne sjedini da biskvit ne bude žilav.
  3. Napunite kalup smjesom do ¾ visine i pecite u zagrijanoj pećnici 45-50 minuta, odnosno dok čačkalica koju ubodete u sredinu ne izađe s par vlažnih mrvica. Kad je gotovo, ostavite ga 15-ak minuta u kalupu prije nego što ga prebacite na rešetku da se ohladi do kraja. 

 

Možda vas zanima... Nutella Cookie Dough Cheesecake koji se ne peče Kolumne

 

Umak/džem od borovnica:

  1. Smrznute borovnice i šećer kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne prokuhaju. Nakon toga, smanjite vatru i ostavite da krčka još 15-ak minuta. Povremeno promiješajte kuhačom ili silikonskom špatulom. Kad se umak zgusnuo, a višak tekućine ispario, protisnite ga kroz cjedilo ili usitnite štapnim mikserom. Kako su borovnice mesnatije od drugog bobičastog voća, ja sam koristila štapni mikser kako ne bi izgubila puno voća i divnog okusa.
  2. Gotovi džem/umak stavite u staklenku i tako će vam trajati 10-ak dana. Nećete sve potrošiti na preljev, ali možete ga mazati na izrezanu šnitu kolača – jako je ukusno! :)

Preljev od borovnica:

  1. Prosijte šećer u prahu u srednje veliku zdjelu. Dodajte umak od borovnice, vrhnje i mlijeko pa sve skupa izmiješajte. Po želji dodajte više umaka ili mlijeka, odnosno šećera u prahu, da dobijete željenu konzistenciju.
  2. Prelijte preko ohlađenog kolača i ukrasite svježim borovnicama. Dobar tek!

 

Kolač je najmekši i najukusniji kad se čuva i jede na sobnoj temperaturi. Ako ga ipak budete držali u hladnjaku, neka bude omotan prozirnom folijom, a pola sata prije konzumiranja izvadite ga vani.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.