Blogerica Ana Zelić (Ana's Baking Chronicles) poznata je po svojim bogatim tortama i fotografijama od kojih cure sline. Ovog puta s vama dijeli recept za Victoria sponge - biskvitnu tortu s kremom od vanilije i svježim jagodama.
Obično se servira u popodnevnim satima, uz čaj, ali nitko vam neće zamjeriti ako je budete jeli za doručak, ručak i večeru te u prije spavanja kad vas uhvati želja za slatkim.
Anine genijalne slastice i ostale delicije možete potražiti na blogu Ana's Baking Chronicles, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Biskvit:
- 4 jaja (L)
- 250 g glatkog brašna
- 250 g maslaca sobne temperature
- 250 g šećera
- 2 žličice praška za pecivo (10 g)
- 50 g punomasnog kiselog vrhnja sobne temperature
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- ¼ žličice soli
Krema od vanilije:
- 4 žumanjka (L)
- 1 jaje (L)
- 180 g šećera
- ¼ žličice soli
- 45 g gustina
- 500 g punomasnog mlijeka
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 200 g vrhnja za šlag (min. 36% m.m.)
Ukrašavanje:
- 150 g vrhnja za šlag
- 300 g svježih jagoda
Priprema
Biskvit:
- Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C ili 175°C za pećnicu s gornjim i donjim grijačem. Premažite maslacem i obložite papirom za pečenje dva okrugla kalupa promjera 20 cm.
- U srednje veliku zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo i sol. Promiješajte pjenjačom i ostavite sa strane.
- U maloj posudici pomiješajte kiselo vrhnje i ekstrakt vanilije. To su mokri sastojci.
- Koristeći samostojeći ili ručni mikser, miksajte omekšali maslac i šećer na srednje jakoj brzini dok ne posvijetli. Otprilike 3 minute.
- Dodajte jedno po jedno jaje, dobro miksajući iza svakog dodatka da se sjedini. Na kraju umiješajte kiselo vrhnje i ekstrakt vanilije.
- Podijelite smjesu jednako između dva okrugla kalupa i pecite u zagrijanoj pećnici između 20 i 25 minuta. Biskviti su gotovi kad čačkalica koju ubodete u sredinu izađe s par vlažnih mrvica.
- Kad su gotovi, ostavite ih da se ohlade u kalupu 10-tak minuta, a potom ih prebacite na rešetku da se ohlade do kraja.
Krema od vanilije
- U srednje velikom loncu s debelim dnom stavite grijati mlijeko. U jednoj zdjeli pjenjačom pomiješajte žumanjke, jaja, šećer, gustin i sol.
- Vruće mlijeko postepeno dodajte u zdjelu sa žumanjcima, neprestano miješajući pjenjačom kako se jaja ne bi pretvorila u kajganu. Dovoljno je dodati polovinu ili dvije trećine vrućeg mlijeka.
- Nakon toga prelijte tu tekućinu u lonac s preostalim mlijekom i neprestano miješajući zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne. Nastavite miješati i kuhati kremu 2-3 min nakon što se zgusne kako bi se riješili okusa gustina.
- Kad je gotovo, protisnite kremu kroz cjedilo u čistu posudu kako bi se riješili eventualnih grudica nastalih tijekom kuhanja i dodajte ekstrakt vanilije pa promiješajte silikonskom špatulom.
- Prekrijte kremu prozirnom folijom tako da dotiče površinu kreme kako se na vrhu ne bi stvorila „kožica“. Stavite u frižider da se stisne i ohladi prije korištenja.
- Koristeći ručni mikser, istucite hladno vrhnje za šlag u mekani šlag. Dodajte ga ohlađenoj slastičarskoj kremi i miksajte sve dok se ne sjedini u glatku kremu. Nakon toga promiješajte kremu sa silikonskom špatulom kako na dnu ne bi bilo bijelih tragova.
Slaganje
- Operite i prepolovite jagode, neće vam sve trebati za punjenje.
- Tortu slažite na tanjuru za serviranje ili cake boardu. U sredinu stavite malo kreme kako bi se biskvit zalijepio. Ljepši od dva biskvita odaberite kao gornji.
- Na prvi biskvit nanesite ravan sloj kreme. Koristeći slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom (Wilton 2A), ukrasite rub.
- Posložite nasjeckane jagode po kremi i stavite drugi biskvit na vrh.
- Tortu po želji možete na vrhu ukrasiti s ostatkom kreme od vanilije, vrhnjem za šlag ili samo tradicionalnim posipanjem šećera u prahu s dodatkom svježih jagoda.