Kolumne 17. lipnja 2019.

Victoria sponge sa svježim jagodama i kremom od vanilije

foto: Ana Zelić
gastro postao gastro.24sata.hr
Recept za slatki engleski klasik objavljujemo u pravo vrijeme jer još uvijek stignete desertom popraviti tmuran dan.

Blogerica Ana Zelić (Ana's Baking Chronicles) poznata je po svojim bogatim tortama i fotografijama od kojih cure sline. Ovog puta s vama dijeli recept za Victoria sponge - biskvitnu tortu s kremom od vanilije i svježim jagodama. 

Obično se servira u popodnevnim satima, uz čaj, ali nitko vam neće zamjeriti ako je budete jeli za doručak, ručak i večeru te u prije spavanja kad vas uhvati želja za slatkim. 

 

Možda vas zanima... Zdrava verzija sezonskog cheesecakea u čaši Kolumne

 

Anine genijalne slastice i ostale delicije možete potražiti na blogu Ana's Baking Chronicles, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

 

Biskvit:

  • 4 jaja (L)
  • 250 g glatkog brašna
  • 250 g maslaca sobne temperature
  • 250 g šećera
  • 2 žličice praška za pecivo (10 g)
  • 50 g punomasnog kiselog vrhnja sobne temperature
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • ¼ žličice soli

Krema od vanilije: 

  • 4 žumanjka (L)
  • 1 jaje (L)
  • 180 g šećera
  • ¼ žličice soli
  • 45 g gustina
  • 500 g punomasnog mlijeka
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 200 g vrhnja za šlag (min. 36% m.m.)

Ukrašavanje:

  • 150 g vrhnja za šlag
  • 300 g svježih jagoda

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

Priprema

Biskvit:

  1. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C ili 175°C za pećnicu s gornjim i donjim grijačem. Premažite maslacem i obložite papirom za pečenje dva okrugla kalupa promjera 20 cm.
  2. U srednje veliku zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo i sol. Promiješajte pjenjačom i ostavite sa strane.
  3. U maloj posudici pomiješajte kiselo vrhnje i ekstrakt vanilije. To su mokri sastojci.
  4. Koristeći samostojeći ili ručni mikser, miksajte omekšali maslac i šećer na srednje jakoj brzini dok ne posvijetli. Otprilike 3 minute. 
  5. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro miksajući iza svakog dodatka da se sjedini. Na kraju umiješajte kiselo vrhnje i ekstrakt vanilije. 
  6. Podijelite smjesu jednako između dva okrugla kalupa i pecite u zagrijanoj pećnici između 20 i 25 minuta. Biskviti su gotovi kad čačkalica koju ubodete u sredinu izađe s par vlažnih mrvica.
  7. Kad su gotovi, ostavite ih da se ohlade u kalupu 10-tak minuta, a potom ih prebacite na rešetku da se ohlade do kraja. 

Krema od vanilije

  1. U srednje velikom loncu s debelim dnom stavite grijati mlijeko. U jednoj zdjeli pjenjačom pomiješajte žumanjke, jaja, šećer, gustin i sol. 
  2. Vruće mlijeko postepeno dodajte u zdjelu sa žumanjcima, neprestano miješajući pjenjačom kako se jaja ne bi pretvorila u kajganu. Dovoljno je dodati polovinu ili dvije trećine vrućeg mlijeka. 
  3. Nakon toga prelijte tu tekućinu u lonac s preostalim mlijekom i neprestano miješajući zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne. Nastavite miješati i kuhati kremu 2-3 min nakon što se zgusne kako bi se riješili okusa gustina. 
  4. Kad je gotovo,  protisnite kremu kroz cjedilo u čistu posudu kako bi se riješili eventualnih grudica nastalih tijekom kuhanja i dodajte ekstrakt vanilije pa promiješajte silikonskom špatulom. 
  5. Prekrijte kremu prozirnom folijom tako da dotiče površinu kreme kako se na vrhu ne bi stvorila „kožica“. Stavite u frižider da se stisne i ohladi prije korištenja.
  6. Koristeći ručni mikser, istucite hladno vrhnje za šlag u mekani šlag. Dodajte ga ohlađenoj slastičarskoj kremi i miksajte sve dok se ne sjedini u glatku kremu. Nakon toga promiješajte kremu sa silikonskom špatulom kako na dnu ne bi bilo bijelih tragova.

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

Slaganje

  1. Operite i prepolovite jagode, neće vam sve trebati za punjenje. 
  2. Tortu slažite na tanjuru za serviranje ili cake boardu. U sredinu stavite malo kreme kako bi se biskvit zalijepio. Ljepši od dva biskvita odaberite kao gornji. 
  3. Na prvi biskvit nanesite ravan sloj kreme. Koristeći slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom (Wilton 2A), ukrasite rub. 
  4. Posložite nasjeckane jagode po kremi i stavite drugi biskvit na vrh.
  5. Tortu po želji možete  na vrhu ukrasiti s ostatkom kreme od vanilije, vrhnjem za šlag ili samo tradicionalnim posipanjem šećera u prahu s dodatkom svježih jagoda.

 

Možda vas zanima... Mramorna zebra torta - oduševljenje u slojevima Kolumne

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.